U bent hier

Toekomstbeurs voor leerlingen 4e jaar secundair onderwijs Herentals

Kempen regio
16.03.2015 - 15.36u
Door: Franky Van Leeuwen

De werkgroep Onderwijs-Ondernemen van Voka KvK Kempen West organiseert in samenwerking met VDAB, Unizo, de Herentalse ondernemers en scholen van GO! Campus De Vesten, kOsh en CVO DTL op dinsdag 17 maart een netoverschrijdende 'toekomstbeurs' voor de Herentalse leerlingen van het 4e jaar SO in cultuurcentrum 't Schaliken en zaal 't Hof in Herentals. Ook het stadsbestuur van Herentals en schepen van Lokale economie Jan Michielsen verlenen hun steun aan dit initiatief.

KNABB gaat van start om 9 uur. De leerlingen worden eerst door VDAB met beeld en klank grondig geïnformeerd over de arbeidsmarkt. Wat zijn knelpuntberoepen? Welke studies liggen goed in de markt? Welke sectoren zijn het meest actief in de Kempen? Hoe maak ik een beroepen- of studiekeuze, welke middelen zijn daarvoor beschikbaar?


Daarna kunnen de leerlingen in kleinere groepen, via een doorschuifsysteem, de verschillende informatie- en beroepenstanden bezoeken en bevragen onder begeleiding van hun leerkrachten en leerlingen van de afdeling Onthaal & PR. Bij elke stand wordt er voldoende tijd uitgetrokken om de leerlingen – in workshopvorm – grondig te informeren, te enthousiasmeren en in te gaan op specifieke vragen of bezorgdheden. Het is vooral een doe-beurs waarbij de scholieren aan de hand van allerlei activiteiten kunnen proeven van beroepen.

Gespreid over de dag krijgen zo maar liefst meer dan 500 leerlingen van het 4e jaar uit alle richtingen van het ASO, TSO en BSO de kans om kennis te maken met Herentalse Ondernemers. Ook Thomas More is van de partij om beroepen en studierichtingen met elkaar te koppelen.

"Met dit event willen we de schoolgaande jeugd in Herentals grondig informeren over beroepen en tewerkstellingskansen," vertelt Frank Boels, zaakvoerder van Paletco en Voka LON promotor Onderwijs-Ondernemen. "We hopen dat hiermee de jeugd bewuster studie- en/of beroepenkeuzes maakt. Dit is goed voor onze industrie in de Kempen en verhoogt uiteraard de tewerkstellingskansen van de jongeren. Onrechtstreeks hopen we zo ook weer een steentje bij te dragen in de afbouw van de jeugdwerkloosheid."

Deelnemende bedrijven en organisaties op de KNABB-beurs: Maes Koeltechnieken, Appelen Roes, All-Tech, Peeters-Vervoort, Electro Segers, Thomas More, VDAB, Voka KvK Kempen, Unizo, Veresto Groep Van Eyck, Garage Peeters, Maes Computers, Beneens, Konvert, Lynx Automation, DEsign, OMD-glaswerken, Paletco, Decor Finesse en Centrum voor Volwassenenonderwijs DTL.

Voor Voka KvK Kempen kadert dit initiatief in een Kempens offensief dat in 2014 werd ingezet om een betere aansluiting Onderwijs-Ondernemen te realiseren. De Kempen is nog altijd een industriegedreven regio en de bedrijven hunkeren naar wetenschappelijk en technisch talent.

"Door hierop de aandacht te vestigen en kleine concrete initiatieven te organiseren, kunnen we verandering in gang zetten", aldus Guido Evens, senior adviseur onderwijs-arbeidsmarkt Voka KvK Kempen. Om het contact tussen scholen en ondernemers te faciliteren werd op 27 november 2014 de digitale tool www.onderwijs-ondernemen.be gelanceerd.

Ook de Antwerp Entrepreneur Academy van Voka zal aanwezig zijn. We moeten jongeren ook tijdig informeren en enthousiasmeren voor ondernemerschap. Ze hebben vaak innovatieve ideeën, die we niet verloren mogen laten gaan. http://start-upantwerp.be/

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto