U bent hier

Toekomstvisie stad Geel als voorbeeld voor ruimte Vlaanderen

Geel
21.05.2019 - 17.42u
Door: Mark Jaspers

Vandaag ontving de stad Geel uit handen van Vlaams minister Koen Van den Heuvel een subsidie van € 60 000 voor haar Beleidsplan ruimte Geel. Terwijl het op Vlaams niveau nog niet is gelukt om het Beleidsplan ruimte Vlaanderen met de veelbesproken betonstop af te ronden, stelde de gemeenteraad van Geel al in september 2017 haar nieuwe toekomstvisie vast.

Hiermee gaf de stad aan dat ze wil stoppen met verder bouwen in de openbare ruimte, wil investeren in een veelzijdige stad en in leefbare dorpskernen, en dat ze een omslag wil maken naar duurzame vormen van mobiliteit.

Pilootproject voor het Beleidsplan ruimte Vlaanderen

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel bezocht vandaag, 21 mei, de Innovatiecampus van stad Geel. Daar maakte hij de laureaten bekend van pilootprojecten voor de uitvoering van de strategische visie van het Beleidsplan ruimte Vlaanderen (BRV).

Geel was de eerste stad in Vlaanderen die hier al vanaf 2014 mee aan de slag is gegaan en die haar visie in 2017 heeft laten vaststellen door de gemeenteraad. Geel ontvangt hiervoor een subsidie van 60 000 euro.

Geel ontving complimenten met het eerste beleidsplan ruimte van Vlaanderen. Een plan waarmee Geel duidelijk maakt dat de ambities van het BRV ook in de praktijk kunnen worden waargemaakt als een lokaal bestuur hier achter wil en durft te gaan staan.

Geel kreeg daarbij lof voor haar keuze om in het beleidsplan ruimte Geel heel duidelijk te kiezen voor de open ruimte te vrijwaren en voor het bestaande bebouwde gebied te versterken. Geel is op dat gebied een echte pionier en een voorbeeld voor andere Vlaamse steden en gemeenten.

Extra inzet op communicatie en participatie

Met de toegekende subsidie zal stad Geel een extra ronde van communicatie en participatie opstarten. Omdat het wetgevend kader voor een beleidsplan ruimte in 2017 nog niet klaar was, moet het plan van Geel immers nog officieel in procedure worden gebracht.

De stad ziet dit als kans om nogmaals in gesprek met haar inwoners en ondernemers te gaan over een beter ruimtegebruik en een duurzamere mobiliteit.

Dit jaar zal de stad haar bevolking opnieuw oproepen om hierover mee te denken. De extra communicatie over het beleidsplan ruimte Geel zal na de zomer starten, maar ook nu al kunnen inwoners via het digitale platform www.ideevoorgeel.be/zeggetis hun eigen ideeën geven om Geel beter en leuker te maken. Op het platform kun je ook de ingezonden ideeën bekijken, steunen, reageren of aanvullingen doen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto