Van maandag 31 maart tot en met donderdag 29 mei loopt een openbaar onderzoek naar het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘Sport en Jeugd’. Dit RUP geeft verschillende sportclubs en jeugdverenigingen waarvan het clublokaal of de sportvelden zonevreemd liggen, zekerheid voor de toekomst wanneer ze verbouwings- of uitbreidingsplannen hebben. Het plan omvat voor elke sportclub of jeugdvereniging gedetailleerd de mogelijkheden en beperkingen. Het openbaar onderzoek geeft iedereen de kans om gemotiveerde bezwaarschriften in te dienen. Op donderdag 10 april vindt er om 20 uur voor alle geïnteresseerden een informatieavond plaats in de raadzaal van ’t Getouw.

Verschillende sport- en jeugdverenigingen in onze gemeente hebben al vele jaren lang hun lokaal of sportvelden op een locatie die volgens de inkleuring van het gewestplan niet kan. Zo moeten deze lokalen en terreinen in een recreatiezone, woonzone of een zone voor gemeenschapsvoorzieningen liggen. Dat een club of vereniging zonevreemd ligt, bedreigt niet het voortbestaan op zich maar heeft wel vervelende gevolgen bij verbouwingen of uitbreidingsplannen. Zo is het onmogelijk om een correcte stedenbouwkundige vergunning af te leveren. Een goedgekeurd RUP zet deze situatie in het gewestplan voor elke locatie recht. Het plan beschrijft tot in de kleinste details welke uitbreidingsmogelijkheden elke club of vereniging onder specifieke voorwaarden krijgt.

 

In dit RUP worden in totaal veertien sportclubs en drie jeugdverenigingen geregulariseerd:

 

ü  Sportsite Donk

o   KFC Mol

o   Hockeyclub Inter Mol

o   Molse Ruiterclub

o   FC Donk Sport

ü  Sportsite Korenstraat (Ezaart)

o   KFC Ezaart Sport

o   Toekomstige locatie voor De Kempische Kwispel (gemeentegrond Het Ven kan op termijn verkaveld worden)

o   Pegasos

ü  Hemelboys (Rauw)

ü  Sportsite Blekestraat (Rauw)

o   KVV Rauw Sport

o   Canadaboys

o   Chiro Alhambra (Rauw)

ü  Tennisclub Wezel

ü  Scouts Tijl (Achterbos)

ü  Chiro Gorabos (Sluis)

ü  Toekomstige mogelijke locatie voor RST Millegem (nieuwe locatie voor deze vereniging zodat de grond van het OCMW in de Arendstraat op termijn kan verkaveld worden)

ü  Hoekske Sport (Sluis)

ü  KFC Wezel

Procedure

Vooraleer het RUP definitief van kracht is, moet er een strikte procedure worden gevolgd. Zo kreeg het plan al de voorlopige goedkeuring van de gemeenteraad in de zitting van februari. De volgende stap omvat een openbaar onderzoek waarbij iedereen het volledige dossier kan inkijken.

In deze periode krijg je ook de kans om een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen. Bezwaren kan je aangetekend opsturen naar de Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro), Molenhoekstraat 2, 2400 Mol. Om het dossier in te kijken, ben je tijdens de openingsuren welkom op de dienst ruimtelijke ordening, eerste verdieping in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. Het dossier staat ook integraal online op www.gemeentemol.be. Na het behandelen van eventuele bezwaarschriften, stelt de gemeenteraad het RUP definitief vast. Het is uiteindelijk de provincie die definitief al dan niet goedkeurt.