De verantwoordelijken van Toerisme Herentals zijn tevreden over het seizoen 2016. Het fietstoerisme blijft hoog scoren.

Het fietstoerisme blijft een belangrijke rol spelen in onze regio: de dienst toerisme verkocht 131 fietskaarten. Van de fietszoektocht in Herentals werden 162 exemplaren verkocht.

Schepen voor toerisme Ingrid Ryken (CD&V) : 'In samenwerking met Fairtrade provincie Antwerpen en de gemeente Olen werd de ecocyclo fairtradefietstocht gelanceerd bij de opening van het seizoen – er werden hiervan een 150 exemplaren gratis verdeeld en een 50-tal verkocht – in de fietsbrochure werden ook de streekproducten opgenomen wat de kenbaarheid toch weer verhoogd heeft.'

Wandelingen

'Maar ook het wandelen blijft erg populair. In totaal werden er 184 wandelkaarten verkocht voor de regio.De wandelingen met een gids blijven gegeerd. De stadsgidsen namen op 39 gegidste wandelingen 1109 bezoekers mee in het historische centrum van Herentals. De natuurgidsen begeleidden 30 groepen met in totaal 1438 deelnemers wat ongeveer een status quo is met vorig jaar.

Er werd in 2016 met verenigingen gewerkt voor de wandelzoektocht – 2 verenigingen stelden zich kandidaat de oud scouts en de buurtwerking 3 Noorderwijk. Er werden 250 exemplaren verkocht van de oud scouts hun zoektocht en de van de buurtwerking 3 van Noorderwijk werden er 89 verkocht aan de balie en 82 in Noorderwijk – samen 171 stuks

Voor de 2 zoektochten samen maakt dit 321 verkochte exemplaren tov 193 in 201.'

Herfst- en winterwandelingen

'Ook de zondagse herfst- en winterwandelingen kunnen nog steeds rekenen op een grote belangstelling: van september 2015 tot maart 2016 wandelden 1592 mensen mee - dit is voor de 20 wandelingen gemiddeld 79,6 deelnemers . Van september 2016 tot en met maart 2017 waren er dat 1427 of gemiddeld 71,35 waarschijnlijk is de weerfactor verantwoordelijk voor de lichte daling.

Voor de wandeling ism met het Kempens Karakter en de heemkring Noorderwijk kwamen op 3 januari 2016 – 145 wandelaars opdagen.In juli en augustus 2016 werden vier zomerwandelingen en twee fietstochten georganiseerd. Vooral de fietstochten kennen veel bijval.Het Netepark blijft onze de grootste toeristische aantrekkingspool met 265 2776 bezoekers op jaarbasis.'

Hidrodoe

'Hidrodoe komt op de tweede plaats met 45.787 bezoekers (5.000 bezoekers meer dan vorig jaar) . In totaal beklommen een 12.000 liefhebbers de Toeristentoren wat overeen komt met de cijfers van 2015.  Toerisme zorgt ook voor de verkoop aan de balie van de Herentalse cadeaucheques om onze eigen handelaars te promoten.

Het totaalbedrag verkochte cheques bedroeg voor 2016  €173.410 (een lichte daling tov 2015 – toen bijna €180.000) maar mogelijk heeft dit verschil met de verkoop in het AC, het administratief centrum te maken waar er daar vanaf oktober mee gestart werd.

Overnachtingen

Algemeen genomen zijn de overnachtingen in Herentals flink gestegen. Vooral in hotel De Zalm en hotel Karmel is er een toename. Het blijkt dat bedrijven blijkbaar ook in vakantieperiodes meer boekingen doen en slechts een beperkt aantal meerboekingen voortkomen van toeristen, maar ook zakenmensen kunnen 'den toerist' komen uithangen en onze stad beter leren kennen. Het sociaal toerisme bij Den Brink en Bloso blijven scoren.

We werkten vanuit de samenwerkingovereenkomst het Kempens Karakter met de winterwandelingen, het vertelboek 'Van horen zeggen' en het zomerschilderen.'

Zondag 7 mei opening toeristisch seizoen met lentepicknick

Voorzittter vzw Toerisme Paul Snoeys: "Op zondag 7 mei van 11 tot 16 uur zet Herentals opnieuw het toeristisch seizoen op een feestelijke manier in en kan u kennismaken met alle toeristische troeven van onze stad

En ik kan het niet genoeg benadrukken, dit programma is enkel tot stand kunnen komen door de samenwerking van de dienst en de VZW toerisme, alsook door de medewerking van de vrijwilligers. Dit jaar hebben we het prachtige decor van ons kasteel Le Paige gekozen voor de gezellige lentepicknick.

Een picknickpakket kost €7 per persoon en kinderen tot 10 jaar betalen slechts €5. Buiten het picknickpakket zijn er voor de deelnemers nog een reeks proevertjes voorzien van streekeigen producten.

Inschrijven kan via www.herentals.be/picknick of telefonisch 014- 21 90 88. Inschrijven kan nog tot en met 4 mei.

Ook bezoekers die niet deelnemen aan de picknick zijn welkom in het kasteel Le Paige. Een 8-tal producenten van streeklekkers stellen er hun kraampjes op en brengen hun waren aan de man.

In het kasteel kan je die dag ook genieten van een tentoonstelling van plaatselijke artiesten, bijna allemaal cursisten van de Academie voor beeldende Kunst die speciaal voor OTS hun deuren vanaf 11 uur openzetten.

Peerdsboswandeling

Er worden die dag, eveneens om 11 uur, het startschot gegeven van een wandeling naar het Peerdsbos. U kan kennismaken met dit vernieuwd traject onder begeleiding van een deskundige natuurgids.

Om 14 uur kan u eveneens kennismaken met de Roestwandeling – vertrek aan het kasteel.

Aan de jachthaven geeft het duikersteam van de brandweer demonstraties. De eigenaars van de plezierjachten nodigen u uit voor korte tochtjes op het kanaal. Om 17 uur wordt u als afsluiter van de dag ook verwelkomt op de jachthaven voor een optreden van het Herentalse Zeemanskoor.

Ook op de Kleine Nete is er volop waterpret. Aan De Hut in het Spaanshofpark biedt De Waterral kajakinitiaties en korte vlottentochten aan.

Hidrodoe

Het waterdoecentrum Hidrodoe komt zondag met een primeur. 
Met een bootje in het water spelen. Wie wil dat nu niet? Vanaf 7 mei kan het niet alleen binnen in Hidrodoe, maar ook buiten in de speeltuin.

Alhoewel, bootje? Zeg maar gerust een schip.   Naast Hidrodoe komt een enorme speelboot van 6,5 op 17 meter waar kinderen van 4 tot 12 jaar naar hartenlust kunnen klimmen, glijden en op ontdekking gaan. En de mama's en papa's? Die mogen relaxen op het nabijgelegen terras van het Watercafé.

De speeltuin is gratis toegankelijk voor iedereen.

De Toeristentoren is de hele dag gratis toegankelijk. Geniet op de top van de toren van een spectaculair uitzicht op de groene omgeving. Echte durvers die de toren willen afdalen aan een touw kunnen zich wagen aan een deathride.

Nog een extraatje : wie minimaal 3 van de openluchtactiviteiten deelneemt en zijn deelnemerskaart laat afstempelen, maakt kans om een mooie prijs, zoals heerlijke ontbijten, kanotochten, streekproductenpakket. Dus die dag je wandelschoenen aantrekken en op pad gaan is de boodschap.'

Sint-Waldetrudiskerk

'De Sint-Waldetrudiskerk is tijdens het toeristisch seizoen open voor het publiek. Van mei tot einde september kunt u de kerk bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens tussen 14 en 17 uur. De Sint-Catharinakerk op het Begijnhof is in die periode open op vrijdag, zaterdag en zondag, tussen 14 en 17 uur. De toegang is gratis.

En dan is er nog de openstelling van het begijnhofmuseum door de VZW toerisme.'

Wandelzoektochten

'Dit jaar zijn er opnieuw twee wandelzoektochten te verkrijgen – de eerste zoektocht is een echte speurtocht in Noorderwijk opgemaakt door de wijkvereniging 3 uit Noorderwijk. De tweede zoektocht loopt door Herentals centrum en omgeving en is opgemaakt door de hondenclub Sint-Bavo.

Er is ook een fietszoektocht verkrijgbaar die dit jaar richting Olen, Westerlo, Morkhoven, Noorderwijk loopt. De zoektochten worden verkocht vanaf 7 mei aan € 3,00 per stuk en er zijn mooie prijzen mee te winnen. Prijsuitreiking op 18 oktober 2016 om 19 uur in zaal 't Hof.'

Culinaire fietstocht

'Van 1 mei tot 30 september : in samenwerking met de gemeente Kasterlee werd er een mooie fietstocht opgesteld die voornamelijk via de knooppunten loopt. Als gastheer voor Herentals treden Den Beiaard en 't Hulsenhof op. Het concept bestaat er in dat je op verschillende plaatsen je smaakpapillen verwent en kreeg dan ook de toepasselijke naam 'Fietsen met Smaak'.

Op 1 locatie doe je tegoed aan een voorgerecht, vervolgens fiets je verder naar een volgende locatie om je hoofdgerecht met een drankje te nuttigen en last but not least als je moe en voldaan je eindpunt nadert, doe je het tegoed aan een lekker dessertje.

Je betaalt hiervoor €35 per persoon.'

Volkscaféroutes

'Dit jaar werd in samenwerking met het Kempens Karakter een volkscaféroute met verschillende lussen in verschillende gemeentes opgezet. Er zijn twee lussen opgezet die echt Herentalse cafés met traditie aandoen. De ene loopt van Herentals richting Noorderwijk, Morkhoven, Olen, Sint-Jozef-Olen naar Lille en heeft als Herentalse stopplaatsen Den Brigand en de Snelle Duif.

De andere lus loopt van Herentals naar Grobbendonk, Vorselaar en Lille en heeft als Herentalse stopplaatsen Den Druyts en café Molenzicht.

De brochures met 8 stopplaatsen per route zijn verkrijgbaar vanaf 15 mei in het infokantoor en kosten €2. Als extra staan er per lus 8 kortingsbonnen in voor een consumptie bij de deelnemende horecazaken.  De Ecocyclo Fairtrade Fietstocht nog steeds verkrijgbaar is tegen € 2', besluit Paul Snoeys.

Foto's: Johan Temmerman/Nnieuws.be