Door een tekort aan personeel moet één op de vier bedrijven in de regio Mechelen-Kempen het werk uitbesteden aan een ander bedrijf. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van Voka Mechelen-Kempen.
"Het tekort aan handen kan een rem zetten op de groei van onze bedrijven. Vier jaar geleden kon een bedrijf in de provincie Antwerpen gemiddeld uit 9 kandidaten kiezen voor één vacature. Nu zijn er dat nog maar 6. De vijver droogt in sneltempo op", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.
Het goede nieuws: ondernemingen willen aanwerven. Dat staat in de nieuwste bevraging van Voka Mechelen-Kempen. Maar geschikt personeel vinden? Dat is voor 37 procent van de bevraagde bedrijven véél moeilijker geworden dan een half jaar geleden.
Een tekort aan handen: het is één van de grootste problemen die ondernemingen nu ondervinden. In zowat alle sectoren.
Om tekorten in te vullen, passen werkgevers zich aan. Om zeker tegemoet te kunnen komen aan de wensen van de klant of afnemer.
Medewerkers herscholen en opleiden: 24%
Activiteiten uitbesteden aan een ander bedrijf: 24%
Kraptes opvangen met inzet van tijdelijke werkkrachten: 22%
Betere werkomstandigheden aanbieden (flexibiliteit, werkplek): 15%
Betere salarisvoorwaarden aanbieden: 15%
"Door de snelle groei van onze economie kunnen bedrijven weer aanwerven. Dat is echt goed nieuws. Maar er zijn handen te kort. Eén op de vier bedrijven geeft zelfs aan dat ze werk moet uitbesteden aan andere ondernemingen.
Omdat ze anders de afspraken met de klant niet kunnen nakomen. Op zich worden andere bedrijven daar ook beter van. Maar ook die bedrijven dreigen tegen een tekort aan te lopen.
En dat kan een forse rem op onze groei betekenen. Net nu bedrijven uit de crisis geraken", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.
Nieuwe cijfers van de VDAB tonen aan hoe de vijver met talentvolle medewerkers in sneltempo opdroogt. Op onderstaande grafiek is te zien dat een bedrijf, gelegen in de provincie Antwerpen, in januari 2017 nog gemiddeld uit 9 kandidaten kon kiezen voor één vacature.
Vandaag is dat intussen gezakt naar gemiddeld 6. "In februari van dit jaar waren het er nog 7. Het aantal daalt dus sneller dan anders. De vijver droogt in sneltempo op", zegt Laveren.
"Het is positief dat een kwart van de ondernemingen investeert in de herscholing en opleiding van de eigen medewerkers. Dat is één van de manieren die Voka vooropstelt om dit tekort op te lossen."
Story image
Voka Mechelen-Kempen wijst ook nog op het enorme potentieel aan handen dat er ligt bij de inactieven. Volgens de laatste cijfers zijn er 131.000 mensen in de regio Mechelen en Kempen die niet actief op zoek zijn naar een job. Het gaat om een erg diverse groep, waar zeker een deel van kan geactiveerd worden.
Omzet: - 6 procent
De nieuwste enquête van Voka toont ook een duidelijke verbetering van de omzet tegenover de voorbije maanden. De huidige omzet ligt gemiddeld nog 6 procent onder het niveau van voor corona.
Een maand geleden bedroeg het gemiddeld omzetverlies nog 10 procent. De ondernemingen verwachten dat het omzetverlies verder afneemt om tegen begin volgend jaar helemaal hersteld te zijn. Foto rr. Voka.