Groen Herentals start het nieuwe jaar met een nieuwe voorzitter. Op 1 januari neemt Tom Van der Straeten (33) de fakkel over van Peter Verpoorten. Die zal zich voortaan concentreren op zijn functie als Groen gemeenteraadslid en wil volop verder constructief oppositie voeren.

Groen Herentals wil ook met Tom Van der Straeten werken aan een stad waar het aangenaam wonen en vertoeven is en waar de Herentalsenaar fier op kan zijn. En dat missen we in het huidige beleid. De huidige politieke meerderheid lijkt het enkel belangrijk te vinden het aantal inwoners in Herentals te verhogen.

Groen Herentals is niet per se tegen meer inwoners in Herentals, maar stelt zich wel vragen bij de manier waarop dit wordt bereikt. Er zou tegelijk ook voldoende aandacht moeten gaan naar thema's als mobiliteit, energie en duurzaamheid in het algemeen.

'Meer kwaliteit dan kwantiteit'

Tom Van der Straeten: "Wij willen meer kwaliteit dan kwantiteit. Ik ben me ervan bewust, dat dit politiek holle woorden kunnen zijn, maar Groen Herentals wil er graag aan werken dat heel concreet te maken."

Herentals heeft nood aan een actief mobiliteitsbeleid. Want zeg nu zelf, een stad waar auto's niet kunnen doorstromen door de verschillende knooppunten, fietsers niet veilig en comfortabel kunnen rijden en het openbaar vervoer dat niet serieus wordt genomen, dat willen we in Herentals toch niet. Daar wil Groen Herentals ook in 2015 aan werken.

Hetzelfde kan gezegd worden over energie en duurzaamheid. Misschien zijn dit geen gemakkelijke thema's op gemeentelijk niveau, maar ook hier lijkt Herentals achterop te hinken. Denk maar aan de windmolens die men in Olen en Geel onlangs heeft geplaatst. "In Herentals is hier geen plaats voor" was de afgelopen jaren de terugkerende boodschap.

Tom Van der Straeten: "Waarom slagen we er wel in om meer dan duizend woningen te vergunnen, maar niet om plaats te vinden voor enkele windmolens? Daar moeten we als Groen toch blijven de vinger op de wonde leggen."
"Samen met onze gemeenteraadsleden Peter Verpoorten en Lieve Snauwaert en alle andere leden van Groen Herentals, wil ik er het beste van maken voor Herentals, nu en de komende jaren."

Tom Van der Straeten is 33 en werkt als consultant. Hij heeft een vriendin en een dochter, in april verwachten zij hun tweede spruit. Tom woont sinds 2004 in Herentals en heeft er voordien school gelopen op het Sint-Jozefscollege (tom.vdstraeten@skynet.be).

Op de foto's : de nieuwbakken voorzitter Tom Van der Straeten (zwart hemd) / archief : oud-voorzitter en raadslid Peter Verpoorten;  Lieve Snauwaert raadslid tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groen 2014 / NNieuws.