U bent hier

Tom Van Dyck over politiek incident bij ‘Van Gils & gasten’: “Ik had niet zoveel geduld gehad”

Herentals | Vlaanderen
06.12.2018 - 16.51u
Door: Herman Gezelle

Het was een onwaarschijnlijk moment in vol politiek drama: de uitval van Tom Lenaerts en de bijkomende reacties van Natalia en Tom Van Dyck woensdagavond op twee kibbelende politici in 'Van Gils & gasten'. Acteur en televisiemaker Tom Van Dyck blikt terug.  Bekijk het fragment HIER.

Wie het woensdag niet zag, heeft het intussen ongetwijfeld online bekeken. Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) gaan verwoed in discussie met elkaar voor de verbaasd toekijkende Natalia en Tom Lenaerts.

"Wordt gijlie daar nu nooit moe van?" probeert Natalia de twee nog in te tomen, maar ze gaan onverstoorbaar verder.

Tot Tom Lenaerts het niet meer uithoudt: "Maar allez mannekes, zijn jullie nu niet beschaamd?" Applaus van het publiek. "Jullie zijn heel slecht bezig. Ik snap dat politiek een spel is, maar het mag geen circus worden want dat is nefast voor de toekomst van de politiek.

Ik wind mij er hard in op omdat ik dit ongelofelijk belangrijk vind. Waar zijn jullie mee bezig?"

Tom Van Dyck : 'Heel erg eens'

Even later kwam acteur en televisiemaker Tom Van Dyck - afkomstig uit Herentals en wonend in Antwerpen - er bij zitten en hij deed er nog een schepje bovenop. "Klopt", zegt hij een dag later.

"Ik was het met de uitleg van Tom heel erg eens. En zoals ik daar al zei: ik vrees dat ik eerder was tussengekomen dan Tom. Ik had zoveel geduld niet gehad."

Het ging Tom Van Dyck niet alleen om het dovemansgesprek dat werd opgevoerd. "Het stoorde mij ook dat meneer De Roover meneer Calvo verweet dat die altijd het onderscheid maakt tussen goede en slechte mensen.

Terwijl zij nu net in de campagne van dinsdag mensen als minderwaardig neerzetten.

Maar het grootste probleem is toch wel dat voortdurende polariseren, die vijandbeelden. Ik vrees dat er te veel advocaten zijn onder de politici. Die bestaan bij de gratie van vijandbeelden en zoals dat bij dieren gebeurt (Tom Van Dyck bereidt een voorstelling voor over het dier in de mens, red.), apen de andere politici dat dan na."

Klimaattop

De televisiemaker snapt ook niet dat er zoveel drukte wordt gemaakt over Marrakesh terwijl België een akkoord op de VN-klimaattop in Polen niet mee heeft ondertekend.

"Als enige land in Europa samen met Tsjechië", zegt hij. "Het ging over een akkoord over energie-efficiëntie. Zoveel mensen hebben op de klimaatbetoging zondag laten weten dat het zo niet verder kan en dan doen we dit. Dat is toch ongelofelijk? Het gaat hier over richtlijnen die wel bindend zijn. Waar zijn we dan mee bezig?

Uiteraard zijn dit allemaal complexe en mondiale problemen maar we verwachten van onze beleidsmakers anno 2018 dat ze deze oplossen of compromissen maken in plaats van openlijk te kibbelen. Daarom vond ik de interventie van Tom zo goed: 'Los het op en kom het ons dan vertellen'."

Bron GVA -  verschijningsdatum 6/12/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish - - foto  Tom Lenaerts VRT/ Tom Van Dyck Photo News.

imageMeer nieuws

The Foodmaker uit Oevel opent flagshipstore op Meir

The Foodmaker uit Oevel opent flagshipstore op Meir
Vlaanderen | Westerlo 16.12.2018 - 15.22u

"Girl" wint Prijs van de Europese Ontdekking op European Film Awards

"Girl" wint Prijs van de Europese Ontdekking op European Film Awards
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 16.12.2018 - 11.51u

Oevelse zusters Franciscanessen op pensioen verhuizen naar Herentals

Herentals | Neteland | Westerlo 16.12.2018 - 10.42u

Nationale en provinciale voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 15.12.2018 - 23.10u

CM gaat fel afslanken tegen 2022

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.12.2018 - 18.54u

Gladde wegen : strooiploegen staan klaar

Gladde wegen : strooiploegen staan klaar
Kempen regio | Neteland 15.12.2018 - 16.40u

Proost Lierse - Real Noorderwijk 8 - 0 : drama in de Komeet

Proost Lierse - Real Noorderwijk 8 - 0 : drama in de Komeet
Herentals | Kempen regio 15.12.2018 - 13.22u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto