Een bomvolle gemeentelijke De Merodezaal Heultje was zaterdagnamiddag the place to be voor alle Kempense militanten en sympathisanten van Vlaams Belang.  Hun nieuwjaarsreceptie kreeg een enthousiaste en kritische voorzitter Tom Van Grieken.

Van Grieken is afkomstig uit de Kempen. Als kleinzoon van de destijds populaire ex-voetballer van KFC Herentals en gewezen handelaar wijlen Jos Van Grieken, kent hij de regio als z'n broekzak. Van Grieken weet de zaal te enthousiasmeren met z'n aparte habitus.

Tom Van Grieken : 'Dit land is ziek, de politieke elite is z'n kompas volledig kwijt'

'Dit land is ziek omdat we een politiek elite hebben die z'n kompas volledig kwijt is', zegt Van Grieken. Er klinkt applaus in de zaal.  'De traditonele partijen CD&V, Open Vld en Sp.a hebben zichzelf in de vernieling gereden', vervolgt de VB-voorzitter.  '8 maanden lang zijn voor de regeringsvorming alle formules uitgeprobeerd. De vertoning lijkt meer op Temptation Island, maar dan met lelijke mensen... Zaal lacht.

Het Vlaamse Belang gaat niet bedelen. De kiezer is de baas van de volksvertegenwoordigers. In de privé zouden de regeringsonderhandelaars al lang een C4 gekregen hebben. 

1 op 2 Vlamingen wil opnieuw verkiezingen, waarbij Vlaams Belang de grootste wil worden. Onze mensen komen op de eerste plaats,' besluit Van Grieken.  

Els Sterckx, Vlaams Parlementslid en gemeenteraadslid in Herentals : 'Ben Weyts (N-VA) verbiedt te antwoorden op vragen van Vlaams Belang...'

'De commissie Dierenwelzijn is wel echt mijn ding', zegt Els Sterckx. 'Ik ben ook hondenkapper, dierenwelzijn vind ik dus echt wel belangrijk.

Ben Weyts (N-VA) z'n departement wordt bestookt met schriftelijke vragen en door deze vele vragen hebben de medewerkers van dierenwelzijn een verbod gekregen om nog te antwoorden op onze mails of telefoontjes.

Ik heb een pak voorstellen gedaan aan Weyts met, hoe kan het ook anders, altijd het zelfde antwoord : 'Nee, dat doen we niet.'

'Vuurwerkverbod, Vlaams noodnummer voor dierenwelzijn'

'Vlaanderen heeft een wet rond vuurwerkverbod, maar laat nog uitzonderingen toe waarop vuurwerk mag gebruikt worden zoals vb. op oudjaar', vervolgt Sterckx.

'Op m'n voorstel om enkel nog geluidsarm, dus diervriendelijk vuurwerk toe te laten op deze uitzonderingen : 'Oooh,' zegt Weyts wat krijgen we nu, Vlaams Belang stelt een compromis voor, maar nee, dat gaan we niet doen want geluidsarm vuurwerk maakt ook nog steeds geluid. Wie is hier dan de grote dierenvriend?

Ik deed vorige week een voorstel om een noodnummer voor dierenwelzijn in Vlaanderen te organseren. Dit was ook niet nodig, want je kan online klacht neer leggen via een klachtenformulier ofwel bij de politie. Reactie van Weyts : 'Een noodnummer is enkel nodig als er expertise vereist is...'

'Dierenwelzijn vraagt net expertise dus is zo'n noodnummer net wel belangrijk.
Wij hebben nu een resolutie ingediend waarbij we vragen voor het oprichten van een dierenpolitie die degelijk is opgeleid, het oprichten van een centraal noodnummer en een zwaardere bestraffing voor diegenen die dieren verwaarlozen en/of mishandelen.

De N-VA voelt onze hete adem in hun nek.

We hebben het als Kempen zeer goed gedaan bij de verkiezingen. Maar het kan nog beter', besluit Els Sterckx.

Op de foto boven : Voorzitter Tom Van Grieken, Els Sterckx Vlaams Parlementslid en gemeenteraadslid (Herentals), en Kamerlid Reccino Van Lommel (Turnhout) / Nnieuws.