Vanaf 2019 zal elke woning in Vlaanderen geleidelijk aan een digitale of slimme elektriciteitsmeter krijgen. De Vlaamse regering heeft daar vanmorgen een plan over goedgekeurd. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) benadrukt dat de energiefactuur niet zal stijgen door de maatregel.

Digitale meters zijn noodzakelijk geworden omdat steeds meer mensen niet alleen stroom verbruiken, maar ook zelf produceren. Bijna alle lidstaten van de Europese Unie zijn al gestart met de uitrol van die digitale elektriciteitsmeter. Vlaanderen hoort, samen met landen als Bulgarije en Hongarije, tot de laatste lichting. De analoge Ferrarismeters worden niet langer gemaakt.

De nieuwe meter zal een eenvoudige meter "zonder toeters of bellen" zijn, wat de prijs helpt drukken en waardoor dezelfde meter in heel Vlaanderen kan worden ingevoerd, zegt Tommelein. De 'slimme meters' passen ook in het beleid van de Vlaamse regering om te evolueren naar meer gedecentraliseerd energielandschap waarin meer lokaal energie wordt opgewekt.

De installatie van die digitale meters zal in fases gebeuren. Eerst komen de nieuwe aansluitingen aan de beurt, nieuwbouw, mensen met verbouwingen, mensen die een budgetmeter hebben en zonnepaneeleigenaars. De hele uitrol van de digitale elektriciteitsmeter zal naar alle waarschijnlijkheid ongeveer 10 jaar duren.
"Energiefactuur zal niet stijgen"

Hoeveel het totale kostenplaatje zal bedragen, daarvoor is het wachten op kosten-batenanalyse, benadrukt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). "Maar de energiefactuur zal niet stijgen door de invoering van de digitale meters." Het meest eenvoudige model kost volgens hem naar schatting maar zo'n 30 euro meer dan de oude meters.

Hij wijst erop dat de invoering van digitale meters bepaalde kosten kan drukken. Er zijn geen huisbezoeken nodig om de standen op te meten, energie- of domiciliefraude wordt sneller gedetecteerd en er zijn geen aparte budgetmeters nodig.

Ook zonnepaneeleigenaars moeten zich volgens Tommelein geen zorgen maken. "Ik heb de laatste negen maanden niets anders gedaan dan mensen aangespoord om zonnepanelen te installeren.

Het is rendabel, het is winstgevend. Ik zal op geen enkele manier toelaten dat die winstgevendheid van die zonnepanelen zal stilvallen. Eigenaars van zonnepanelen (of mensen die voor eind 2020 zonnepanelen plaatsen) krijgen een garantie dat het rendement gedurende meer dan 15 jaar zeker blijft." (vrt)