U bent hier

Tomorrowland : al 35 festivalgangers geweigerd na screening

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
11.07.2017 - 17.35u
Door: Herman Gezelle

Iedereen die één of meerdere tickets heeft gekocht voor het festival Tomorrowland in Boom, werd dit jaar voor het eerst gescreend door de federale politie. Volgens de politie werden de gegevens van ongeveer 400.000 ticketaankopen grondig digitaal gescreend.

Welgeteld 35 mensen met een ticket kregen al het bericht dat ze niet welkom zijn op Tomorrowland.

Het is de eerste keer dat de federale politie overgaat tot de massale screening van festivalgangers, maar volgens hoofdinspecteur Peter De Waele werd er alles aan gedaan om het proces zo nauwkeurig en correct mogelijk te laten verlopen. "We zijn natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan", verzekert hij.

"Maar de mensen die een ticket hebben gekocht, zijn inderdaad gescreend. Zo zijn we zeker dat er geen mensen rondlopen op de festivalweide die we daar liever niet hebben."

Wat precies de criteria zijn om iemand de toegang tot het festival te ontzeggen, kan en wil de politie voorlopig niet bekendmaken. "Maar het is niet zo dat we mensen weigeren die bekendstaan voor een fietsdiefstal of slagen verwondingen. Wij hebben ons laten bijstaan door de moderne technieken én alle dossiers zijn nog eens individueel bekeken.

En daar zitten een aantal mensen tussen waarvan we vaststellen dat ze niet welkom zijn. Omdat ze de veiligheid op het festival in gevaar kunnen brengen. Het gaat dan over 35 dossiers op een totaal van enkele honderdduizenden ticketaankopen."

Daar zitten ook zeker buitenlandse festivalgangers tussen. "Over het screeningproces wil ik niet te veel in detail gaan", vertelt De Waele. "Maar het is bekend dat 50% van de mensen op Tomorrowland niet de Belgische nationaliteit hebben. We hebben dan ook allerlei andere databanken bekeken om te zien of er ook namen tussen zaten die we hier liever niet hebben op Tomorrowland."

De federale politie heeft de toestemming gevraagd en gekregen van de gemeentebesturen in Boom en Rumst om over te gaan tot de massascreening. De Privacycommissie laat weten dat het vooraf niet op de hoogte werd gebracht en zegt dat het een onderzoek start naar de wettelijkheid van de digitale controles.

Digitale betonblokken

"Het is de eerste keer dat we dit soort screenings toepassen op zo'n grote schaal", beseft ook De Waele. "Maar we zitten nu eenmaal in een ander tijdperk. We zetten overal betonblokken neer rond de weide.

Preventief, voor er ook maar iets kan gebeuren. Wel, we hebben deze keer ook digitale betonblokken geplaatst, om de veiligheid te kunnen garanderen. Als er iets gebeurt, krijgen we het verwijt dat de politie niet genoeg doet.

Nu doen we blijkbaar te veel. Er moet een heldere lijn in komen. We proberen maximaal te investeren in de veiligheid van de festivalgangers. En omdat we de namen hadden gekregen van de festivalorganisatie, hebben we besloten om de namen te controleren via onze databanken." (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto