Tomorrowland, het dancefestival in Boom dat morgen start, heeft vanop afstand al verschillende toegangsbandjes uitgeschakeld. Dat staat in de kranten van Mediahuis. Het fraudeteam van de organisatie, de politie en de FOD Economie proberen zo veel mogelijk mensen op te sporen die toegangsbewijzen doorverkopen. Dat is namelijk strikt verboden.

Vorig jaar werden op die manier 500 bandjes gedeactiveerd, voor dit jaar zijn er nog geen definitieve cijfers, maar er wordt opnieuw streng gecontroleerd.

De tickets voor Tomorrowland kunnen enkel online gereserveerd worden en zijn elk jaar in een mum van tijd uitverkocht. Maar vlak voor de start duiken er toch altijd nog tickets op, vaak aan woekerprijzen.

Hoe geldig de reden ook is waarom u niet naar Tomorrowland kunt, zelf uw ticket doorverkopen is verboden.

"Wie een toegangsbewijs voor Tomorrowland koopt, verklaart zich akkoord met de verkoopsvoorwaarden", zegt woordvoerster Debby Wilmsen. "Een van die voorwaarden stelt duidelijk: je mag je toegangsbewijs nooit doorverkopen."

De organisatie kan doorverkochte armbandjes vanop afstand deactiveren en heeft dat intussen al met verschillende bandjes gedaan en zal dat de komende dagen ook nog doen. "Ook de verkoper wordt geblokkeerd en kan voor de rest van zijn leven geen ticket voor Tomorrowland kopen", verduidelijkt Wilmsen.

De privacywet verbiedt de organisatie aan de ingang alle identiteitskaarten te checken, maar op het terrein worden steekproeven gedaan, benadrukt Wilmsen. "Als de naam op je identiteitskaart niet overeenkomt met de activeringsnaam, zetten we je buiten."

Wie echt van zijn ticket af wil, kan het doorverkopen aan de organisatie aan de verkoopprijs. "Wij verkopen die tickets dan door aan de mensen op de wachtlijst. Ook de gedeactiveerde armbandjes worden aan mensen op de wachtlijst verkocht."

Daarnaast waarschuwt de organisatie ook voor georganiseerde internetverkopers die festivalgangers niet-bestaande tickets proberen aan te smeren. Zij richten zich vooral op buitenlanders die dan tevergeefs op de "verkoper" van hun ticket staan te wachten. Vorig jaar werden er 500 toegangsbandjes vanop afstand uitgeschakeld.

Tomorrowland loopt van vrijdag 24 juli tot en met zondag 26 juli in De Schorre in Boom. (vrt)