Het Sociaal Huis van Geel had al even het gevoel dat niet iedereen de weg vond naar hun ondersteuning.

Mensen kloppen niet graag aan voor financiële hulp of beseffen niet dat ze er eigenlijk recht op hebben. Daarom ontwikkelde het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More hogeschool (CEBUD) speciaal voor Stad Geel 'REMINI'.

Schaamte en onwetendheid

Langsgaan bij het Sociaal Huis is niet voor elke inwoner van Geel evident. "Je moet je leven op tafel gooien en dat zonder dat je weet welke hulp je wel of niet kan krijgen," vertelt Rika Stevens, maatschappelijk werker bij het Sociaal Huis.

Bovendien denken mensen vaak op voorhand dat ze niet in aanmerking komen omdat ze al een loon of een pensioen hebben.

"Er kwam bijvoorbeeld een jongen langs die een betaalde stage had, maar daar niet veel mee verdiende. Door REMINI ontdekte hij dat we hem waarschijnlijk financieel verder konden helpen."

Kleine broer van REMI

De maatschappelijk werkers in het Sociaal Huis van Geel werken al een tijdje met REMI. Dat is de onlinetool van CEBUD waarmee OCMW's op maat van iedere cliënt een referentiebudget voor een menswaardig inkomen kunnen berekenen. Die app heeft nu met REMINI een klein broertje gekregen.

"REMINI is eenvoudiger in gebruik dan REMI. Het volstaat om je inkomen, gezinssituatie en huisvestingskost in te vullen en je krijgt meteen een antwoord of je wel, niet of misschien in aanmerking komt voor aanvullende financiële steun.

Daarbovenop wordt er meteen gezegd met wie je best contact opneemt binnen het Sociaal Huis van Stad Geel. Dat maakt de stap om hulp te vragen meteen veel kleiner," zegt Martine Dingemans, coördinator valorisatie CEBUD.

Helder, snel en concreet

Met REMINI kan je in alle veiligheid en anonimiteit thuis uitzoeken of je in aanmerking kan komen voor aanvullende financiële steun in Geel. Op de webpagina moet je vragen beantwoorden over de grootte van je gezin, je loon, je woonkost, medische kosten en de betaalbaarheid van kinderopvang.

Rika Stevens: "Wanneer je niet in aanmerking komt voor aanvullende financiële steun, word je wel doorverwezen naar andere diensten. Bovendien willen we niemand valse hoop geven.

Daarom zeggen we er meteen bij dat we de situatie van de aanvrager eerst moeten bespreken en onderzoeken."