U bent hier

Top-organist brengt hulde aan Jan Cools in St.-Wadeltrudiskerk

Herentals | Internationaal
02.09.2021 - 20.44u
Door: Herman Gezelle

Tweemaal per jaar organiseert orgel@herentals met de steun van de kerkfabriek Sint-Waldetrudis een concert op één van de Herentalse orgels.

Dit najaar zijn ze erin geslaagd om de gerenommeerde Léon Berben, een Nederlander die thans in Duitsland woont en werkt, naar Herentals te laten afzakken.

Zijn cd-opnamen werden door de internationale pers lovend ontvangen en met talrijke grote prijzen, waaronder de Diapason d'Or bekroond. Als clavicinst was hij actief bij Musica Antiqua Köln en sinds de opheffing van dit ensemble richt hij zich volledig op zijn solocarrière, die hem langs vele internatinaal gerenommeerde muziekfestivals leidt.

Léon Berben brengt in Herentals een programma met muziek van Matthias Weckmann, Johann Sebastian Bach en Jan Pieterszoon Sweelinck.

'De organisatoren van orgel@herentals willen dit bijzonder hoogstaand concert opdragen aan Jan Cools, die lid was van de vereniging, maar vorig jaar geheel onverwacht tengevolge van een coronabesmetting is overleden', zegt Bart Wynants van de Cultuurraad.

'In 2000 was Jan Cools de initiatiefnemer van de grondige renovatie van het Verbuecken/Pels-orgel in de Sint-Waldetrudiskerk en na deze werken nam hij samen met de destijds nieuwe organist-titularis Bart Wuilmus het initiatief om twee keer per jaar een orgelconcert op dit prachtige instrument te laten plaatsvinden.

Samen schreven ze ook het boekje "Orgels in Herentals", waarvan vorig jaar nog een tweede, volledig herziene editie verscheen.

Léon Berben speelt op zaterdag 18 september om 19:30u in de Sint-Waldetrudiskerk. Zoals gebruikelijk is het concert gratis. Meer informatie over de Herentalse orgels en orgelactiviteiten kan je steeds terugvinden op www.orgelherentals.be.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto