Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Topformatie Laïs met schitterende 'De Langste Nacht'

Laïs

Laïs is terug. En hoe!  Na een release-pauze van meer dan 8 jaar brengt Laïs de nieuwe (en volledig Nederlandstalige) plaat 'De Langste Nacht' uit.

Op het album hoor je de groep voor het eerst als duo. Met beide voeten op de grond hebben Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix de succesformule van Laïs herontdekt en uitgediept. De twee dames worden voor deze nieuwe plaat bijgestaan door hun beide partners: Bjorn Eriksson en Tomas de Smet.

De twee bloedbroeders van het voormalige Zita Swoon stappen zo mee in een wereld vol Vlaamse magie en uitheemse ritmes. Jorunn en Nathalie beloven zichzelf te blijven, te blijven verrassen en vijanden te bekeren. Met zeer veel goesting zijn beide koppels erin gevlogen en hebben ze een prachtige plaat gemaakt. Deze klinkt vertrouwd en verrassend tegelijk. 

De 'Langste Nacht' wordt op 28 september voorgesteld in AB. Nathalie en Jorunn worden op het podium bijgestaan door Bjorn Eriksson, Tomas De Smet, multi-instrumentaliste en zangeres Esther Lybeert (The Antler King, ex Hooverphonic), gitarist Tom Theuns (Aurelia, ex Ambrozijn) en drummer Roel Poriau (Rumbaristas, ex Think of One). De versmelting van de muzikale werelden van deze topmuzikanten en volbloed zangeressen heeft niet meer uitleg nodig.

Enkele recensies :

"‘De langste nacht’ van Laïs hebt gij luid door de luidsprekers laten schallen en ge zoekt de woorden die beschrijven wat voor een dans gij hebt meegemaakt.
Want een dans is deze plaat, een die vier seizoenen in zich draagt en ze allen eert met droefenis en vreugde, met humor en sensualiteit, met mysterie en aardse kracht.

Het is een Laïs die gewild en zelfzeker anders klinkt. De twee geliefden van Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix, Bjorn Eriksson en Tomas De Smet die al eerder met elkaar speelden in Zita Swoon, hebben zich bij deze muzikale samenzwering gevoegd en zij geven er een nooit ophoudende drive aan. Er is geen enkel lied tussen openingstrack ‘Wilder dan wild’ en afsluiter ‘Lindeboom’ die de aandacht doet afnemen. Elke track is inventief en verrassend.

‘Ik geniet’ pakt u meteen bij het nekvel na de opwinding van ‘Wilder dan wild’ en het buikdansende ‘1 en 1 is 2’. Een zinderend liefdesverlangen kantelt daar in troostende psychedelica… Met de Oosterse invloeden, de altijd stuwende bas, de dromerige elektronica en de gitaarriedels die overal opduiken kunnen de stemmen van Nathalie en Jorunn tijdens deze langste nacht helemaal voluit gaan. ‘Mijn liefste, dit was alles…’ zingen ze op het einde van ‘Ik geniet’.

Vergeet het, o luisteraar, dan pas begint de trip helemaal. Welkom in de oude droom. Er schuilt een hartenklop van heidense feesten in dit album, een die niet alleen doet zweven, maar u stevig op de aarde doet dansen.

‘Orion’ brengt u naar het paddenstoelenland van de kinderlijke verbeelding.
Ge wordt verleid door een poëtische spookfilm wanneer ge ‘Als ik in de lente sterf’ op u laat afkomen. ‘Lucia’ brengt een stuiterend feest vol Algerijnse raï en opzwepende stemmen.
Op ‘Zwarte feest’ keert de psychedelica terug en roept verleidelijke donkerte en bezwerend licht op in een tekst over een verloren gelopen, verdeelde samenleving. Althans: dat peinst ge.
De teksten op deze plaat kunnen zoveel kanten uit, maar blijven net zo goed een geheim in zich dragen dat alleen tot uzelf spreekt. En dan komt de drone van ‘Lindenboom’ met een prachtig verhaal voor nu vanuit een ver en toch dichtbij verleden.

 

Dansen wilt ge.
Ge wilt terug naar het hypnotiserende wildemansbegin van deze plaat.
Er bestaan drie soorten dansen.
Een met uzelf.
Een met een ander.
Een met het universum.
‘De langste nacht’ van Laïs brengt ze allemaal.
Ge kunt niet meer zonder deze vierseizoenenplaat. "

© Recensie van Jeroen Olyslaegers © Foto’s: Sanne Delcroix.

© Willy Ysewijn NNieuws.

URL
Laïs

Deel dit artikel