U bent hier

Tops Foods naar markt met innovatief ontbijt voor dementerenden

Kempen regio | Olen | Vlaanderen
10.07.2015 - 02.17u
Door: Herman Gezelle

Tops Foods uit Olen heeft donderdag de Topshake gelanceerd, dat is een nieuw ontbijtconcept voor dementerenden die kampen met slikproblemen. Het bedrijf wil de komende maanden de zekerheid over tweeduizend gebruikers om dan tegen eind dit jaar effectief de productie op te starten.

"De reacties tijdens de testfase waren zeer goed", zegt Michel Tops, sales & marketing manager bij Tops Foods.

Voor de ontwikkeling van de Topshake sloeg een aantal partijen de handen in mekaar: Thomas More (Mobilab), KU Leuven (Lab4Food) en Top Foods. Licalab, de Kempense proeftuin voor wonen en zorg, bracht de partners samen en coördineerde het project. Het vloeibare Topshake biedt een alternatief voor vast voedsel, het is nutritioneel evenwichtig en het is gestandaardiseerd.

"Hierdoor weet men exact hoeveel kcalorieën de bewoner inneemt bij het eten van deze ontbijtmaaltijd", vertelt Lieven De Maesschalck, onderzoekscoördinator van Mobilab bij Thomas More.

Uitgebreid getest
Tops Foods aan Lammerdries had geen ervaring met de doelgroep of de zorgsector en daarom klopte het bedrijf met het idee aan bij de zorgproeftuin LiCalab, dat zorgexperten (woonzorgcentra, thuiszorg, ziekenhuis, apotheker,...) samenbracht om feedback te geven over de behoeften van de doelgroep.

In nauwe samenwerking met de onderzoeksgroepen ontwikkelde Tops Foods op basis van deze input vijf smaken, die in februari-mei van dit jaar getest werden bij 90 bewoners met dementie vanuit 12 WZC.

"De reacties waren zeer goed", vertelt Michel Tops. "De mensen voelden zich beter, voor het personeel was dit makkelijker zodat er meer tijd overbleef om andere dingen te doen met de mensen en ook de familie voelde zich er goed bij."

"Om het product te kunnen maken, hebben we aanpassingen gedaan aan een productielijn en extra metingen toegevoegd", vertelt Michel Tops. "Op dit moment kunnen we zeven smaken aanbieden zoals koffie, chocolade, banaan, aardbei, enz." Zodra de eerste 2.000 gebruikers zijn gevonden, wil Tops Foods het product in eerste instantie in Vlaanderen aanbieden om nadien uit te breiden tot België en mogelijk de rest van Europa. TF

imageMeer nieuws

20e Herfstdagen van Ter Vesten - Jos Wouters

20e Herfstdagen van Ter Vesten - Jos Wouters
Herentals 21.08.2019 - 07.13u

Kruip in de vacht van een geleidehond

Kruip in de vacht van een geleidehond
Heist op den Berg | Kempen regio | Westerlo 20.08.2019 - 17.58u

10e Montmartre op Begijnhof Herentals

10e Montmartre op Begijnhof Herentals
Herentals 20.08.2019 - 17.51u

Op een elektrische fiets zweet je net zo hard als op een gewone fiets

 Op een elektrische fiets zweet je net zo hard als op een gewone fiets
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.08.2019 - 16.28u

KLJ organiseert grootste sportkamp van het land

Kempen regio | Nationaal 20.08.2019 - 11.52u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto