De allereerste Zorginnovatieprijs Kempen werd gisteren uitgereikt tijdens het Health & Care Network Event in Turnhout. Met de Zorgin-novatieprijs Kempen wil het Health & Care Network Kempen vernieuwing in het domein van healthcare in de Kempen stimuleren én in de kijker zet-ten. Finalist, Tops Nutrition for Care, werd uiteindelijk benoemd tot ambassa-deur van de zorginnovatie in de Kempen.

Tops Nutrition for Care

Tops Nutrition for Care is de verzamelnaam voor de verse versterkende maaltijden met aangepaste structuur voor mensen die moeilijk kunnen slikken en kauwen. De verster-kende maaltijden werden ontwikkeld door de Thomas More-hogeschool in samenwer-king met de KU Leuven.

Het revolutionaire aan deze maaltijden is dat ze ondervoeding effectief aanpakken. Ondervoeding en slikproblemen treffen niet alleen ouderen. Ook kankerpatiënten, mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson of mensen die na een operatieve in-greep versterking nodig hebben, kunnen met dit product geholpen worden.

Niet alleen de zorgsector, ook particulieren en mantelzorgers kunnen deze innovatieve producten kopen. Dat kan heel eenvoudig via www.topscare.com.

De ideale dikte voor de slikfunctie en een uniek bewaarprocédé

Lieven De Maesschalck, Innovatiemanager, Thomas More-hogeschool: "Het unieke aan de versterkende maaltijden zit enerzijds in de relatie tussen slikken en textuur en an-derzijds in het bewaarprocédé.

Dankzij heel wat veldstudies, met de medewerking van zorgverleners, kon de ideale dikte voor de slikfunctie bepaald worden. Het onderzoek van Mobilab (Thomas More) en Lab4Food (KULeuven) toont duidelijk aan dat er op een kortere tijd beduidend meer én slikveiliger wordt gegeten.

De samenwerking met Tops Foods, een fabrikant van kant-en-klare maaltijden uit Olen maakt het mogelijk om deze ideale dikte continu te garanderen. De wereldwijd gepa-tenteerde microwave technologie van Tops Foods zorgt bovendien voor een perfecte bewaring zonder gebruik van bewaarmiddelen of kunstmatige kleurstoffen.

Voedings-experten hebben van de maaltijden een optimale mix gemaakt op vlak van voedings-waarden, eiwitten, vetten, vezels, etc. De voedingswaarde van een portie TOPS Ver-sterkende Maaltijd komt overeen met minimaal 4 boterhammen met stevig beleg."

Ambassadeur van de zorginnovatie Kempen

Ellen Vanhoof, coördinator Health & Care Network Kempen: "Samen met de partners van Health & Care Network Kempen hebben we Michel Tops van Tops Nutrition for Ca-re verkozen tot ambassadeur van ons netwerk.

et verhaal van de Thomas More Spin-Off Mitsanto is een knap voorbeeld van hoe samenwerking over sectoren heen kan lei-den tot innovatieve producten in de zorg. Michel Tops, Roel Smolders (Activ84Health) en Hans Versmissen (Entusia) zijn drie ondernemers uit de Kempen die wij met trots naar voor schuiven als ambassadeurs voor zorginnovatie in de Kempen.

Zij kunnen een inspiratiebron zijn voor andere ondernemers om ook samenwerkingsverbanden aan te gaan met als doel zorginnovatie in onze regio een boost te geven."

Health & Care Network Kempen

Het Health & Care Network Kempen versterkt het ondernemerschap en samenwerkin-gen in het domein van health & care met als doel zorginnovatie een boost te geven en internationaal op de kaart te zetten. Met één luide en krachtige stem vertegenwoordi-gen ze de Kempense belangen en maken ze de regio aantrekkelijk voor health & care activiteiten, nationaal en internationaal. | Meer info op: www.healthcarenetwork.be

Tops Nutrition for Care

Tops Nutrition for Care is een spin-out van Thomas More (Mitsanto nv) die tot doel heeft om ondervoeding aan te pakken door de ontwikkeling van verse, gebruiksklare maaltijden met optimale structuur zodat deze slik- en kauwveilig kunnen gegeten worden. De spin-out is opgericht in 2017 en momenteel zijn er 7 smaken beschikbaar zowel voor de zorginstellingen als voor de particulier die het via de webshop kan be-stellen. | Meer info op www.topscare.com