De correctionele rechtbank van Leuven heeft celstraffen tot vier jaar uitgesproken voor een negenkoppige drugsbende. Vanuit een vakantiewoning in Begijnendijk verkochten ze tientallen kilo's harddrugs in het arrondissement Leuven en de Antwerpse Kempen.

Negen personen stonden terecht voor een omvangrijk netwerk in harddrugs. In 2015 verkochten ze kilo's cocaïne, amfetamines, xtc, ghb, ketamine en cannabis aan lokale gebruikers, dealers en vaste verdelers in de regio Leuven en in Herentals en Westerlo in de Antwerpse Kempen. De uitvalsbasis was een vakantiewoning in Begijnendijk, die gehuurd werd door Emile D., de leider van de georganiseerde vereniging.

Voor bestellingen werd gebruikgemaakt van codetaal zoals kippenvoer, cola en pap. De moeder van een van de beklaagden trad op als administratieve en logistieke spilfiguur. Ze stelde haar woning ter beschikking voor deals, schreef voertuigen in en opende bankrekeningen op haar naam.

Eind december 2015 vonden acht huiszoekingen plaats, waarbij de drugshandel volledig ontmanteld werd. In de vakantiewoning in Begijnendijk werden kilo's xtc gevonden in een verborgen ruimte. Die kon alleen bereikt worden via een onzichtbaar luik in het plafond van de badkamer.

In het waslokaal van een sauna werden kilo's speed aangetroffen. Andere opbergplaatsen waren reservebanden van auto's en verborgen lades onder een keukenaanrecht.

Kopstuk Emile D. werd veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Zijn twee belangrijkste kompanen kregen drie jaar effectief. Een vierde bendelid kreeg achttien maanden cel. De andere beklaagden kwamen weg met een werkstraf. (Belga)