De correctionele rechtbank van Mechelen heeft drie Nederlanders schuldig bevonden aan het houden van drugsplantages. De leider van de groep werd bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel. Omdat gevreesd wordt dat hij zich aan de uitvoering van die straf wil onttrekken, werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

De feiten kwamen aan het licht toen bij een huiszoeking in een ander dossier in Turnhout een lijst met adressen van huurwoningen werd gevonden. Eén van die adressen werd gehuurd onder valse naam en leidde de speurders naar een Nederlander. Buren van het pand in Duffel hadden verschillende auto's met Nederlandse en Franse nummerplaten zien aan en af rijden.

Eén van die voertuigen kon door de lokale politie worden geïntercepteerd met tweede en derde beklaagde aan boord.

In het pand werden 455 plantjes aangetroffen en werd vastgesteld dat de elektriciteit werd afgetapt. Door gps-onderzoek kwamen de speurders twee andere plantages, in Brecht en Geel op het spoor waaraan het drietal kon gelinkt worden. In Brecht werden na een inbraak door de eigenaar 812 plantjes aangetroffen, in Geel werden 180 lege potjes gevonden wat erop wijst dat de oogst net afgerond was.

Enkel de tweede beklaagde werd vertegenwoordigd op het proces, hij kreeg een celstraf van 3 jaar waarvan enkel de voorlopige hechtenis effectief is en een boete van 6.000 euro. De leider van de groep kreeg een celstraf van 5 jaar opgelegd, de derde kompaan 1 jaar. Beiden kregen ook een boete van 6.000 euro. Er werd ook een bedrag van 51.000 euro verbeurdverklaard.  (Belga)