U bent hier

Totaalspektakel ‘Engelenburcht’ door K.F. Sint Jansvrienden Wiekevorst

Heist op den Berg
02.11.2018 - 17.56u
Door: Mark Jaspers

In het kader van de herdenking dat honderd jaar geleden WO1 werd beeindigd, brengen op 9 november dirigent Kristof Falise & zijn muzikanten van de
K.F. Sint Jansvrienden uit Wiekevorst, het totaalspektakel 'Engelenburcht – Hartslag van een dorp in 1914' in de Blauwe zaal in het cc Zwaneberg.

Dit beklijvende werk gaat terug naar augustus 1914, de eerste dagen van WO1. Duitse troepen vallen België binnen op weg naar Frankrijk. Ze hopen op een vrije doortocht, maar het Belgische leger weet hen op te houden. Door schermutselingen in verschillende gemeenten en steden dreigt het Duitse plan om snel door te stoten naar Frankrijk te mislukken.

Ook Tildonk ligt op de route van het Duitse leger. Nadat ze beschoten worden door Belgische soldaten, nemen de Duitsers op barbaarse wijze wraak op een onschuldig boerengezin. Mannen, vrouwen, kinderen worden doodgeschoten.

Simon Van Hoecke (muziek) en Ann Van Dessel (teksten) brengen de lokale geschiedenis opnieuw tot leven. In een 75 minuten durende voorstelling kruipen meerdere vertellers in de huid van verschillende personages. Ze vertellen de geschiedenis gezien door de ogen van de mensen die er deel van uitmaakten.

Daarnaast wordt de schrijnende getuigenis van een vluchteling anno 2018 verteld. De verwijzing naar de huidige vluchtelingenproblematiek maakt pijnlijk duidelijk dat na 100 jaar, dit verhaal nog steeds brandend actueel is.

Simon zette de beleving van deze eerste oorlogsdagen op muziek. Angst, eenzaamheid, heimwee, geloof, hoop, twijfel,... alle emoties die horen bij deze dramatische gebeurtenissen worden muzikaal vertolkt in een symfonisch geheel. Tekst en muziek vormen één geheel.

Mis dit aangrijpend totaalspektakel van muziek en woord gebracht door één van de toporkesten in België voor de gelegenheid aangevuld met vertellers uit onze Heistse academie van muziek-woord-dans niet.

In de Velodroom is doorlopend de tentoonstelling 'WO-1 in Groot Heist' te bezichtigen met unieke foto's die beschikbaar zijn gesteld door de geschiedkundige vorser Paul Van Hove.

Praktische info:
• Kaarten in vvk (12 euro) verkrijgbaar bij de muzikanten of via guido.milis@hotmail.com. Kassa 15 euro. Reservatie niet verplicht.
• Velodroom & tentoonstelling 'WO1- in Groot-Heist': deuren open vanaf 19.00 uur.
• Blauwe zaal: deuren open vanaf 19.45 uur – aanvang concert 20.15 uur. Er is geen pauze voorzien.

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 20.09.2019 - 16.19u

Honderdduizenden betogers wereldwijd op straat voor klimaat, in Brussel 15.000 deelnemers

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 20.09.2019 - 15.00u

12.200 extra overnachtingen in Kasterlee

12.200 extra overnachtingen in Kasterlee
Kasterlee 20.09.2019 - 14.32u

Zandhovense coöperatie Zonnewind verkoopt als eerste energie uit via Bolt

Zandhovense coöperatie Zonnewind verkoopt als eerste energie uit via Bolt
Lier regio | Provincie Antwerpen 20.09.2019 - 14.23u

100-jarige scouts zorgen voor nostalgisch spektakel

100-jarige scouts zorgen voor nostalgisch spektakel
Herentals | Kempen regio 20.09.2019 - 10.39u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto