Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Trap Op Shop' borrelt over van lokaal talent in Moktamee die nog jaartje langer in Francesco Paviljoen blijft

Moktamee

Met een groeiend creatief marktje vol lokale handmade creaties opende Moktamee zondagmiddag officieel z'n Trap Op Shop. Een ideaal moment om een origineel kerstcado te komen uit kiezen. En je steunt het eigen Kempens talent.  Het initiatief voor lokale kunstenaars, artiesten en ondernemers kan nog tot zeker eind 2023 in de oude schoolgebouwen van het voormalige Francesco Paviljoen in de Bovenrij gestalte geven.  Het is een waardevolle project-eigendom van de Zusters Franciscanessen.

Toen de schoolgebouwen van het voormalige Francesco Paviljoen in de Bovenrij enkele jaren geleden leeg kwamen te staan, vond het winkelconcept UpStores er dankzij het Herentalse stadsbestuur een onderkomen. Maar zonder enig succes, een compleet verloren initiatief vol uiteengespatte 'luchtkastelen' van een ondertussen inderhaast verdwenen schepen (N-VA). 

In oktober 2020 vond het initiatief Moktamee van Koen Snoeckx er een plek.  'Moktamee lijkt volop te lukken waar UpStores en later Heerlijkheid Herentals niet in slaagden, om van de invulling van de oude klasruimtes een succes te maken', weet burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). 'De manier waarop hier een hechte regionale gemeenschap is ontstaan van ondernemers en kunstenaars die elkaar inspireren, lokt heel wat belangstelling. o.a. de provincie, IOK en Unizo zijn hier al komen kijken. Dat biedt ook opportuniteiten naar de toekomst.'

Gebouwen van de Zusters Bovenrij te koop voor projectontwikkelaars vanaf 2024?

De Zusters verhuren de infrastructuur telkens maar voor één jaar, een overeenkomst die zopas tot eind 2023 is verlengd. Maar vroeg of laat beslist de eigenaar om de site aan projectontwikkelaars te verkopen. De stad zelf is geen potentieel koper, omdat er niet voldoende financiën in het stedelijk budget is voorzien.

Volgens Moktamee-protagonist Koen Snoeckx (video) heeft het tijdelijke karakter met het éénjarig contract ook een positieve kant : 'Het verhindert ons gewoon om lui te worden', glimlacht Koen.  'We hebben nu minstens één jaar langer om ons op een vervolg voor te bereiden. Langs de ene kant zijn we een cadeau voor de stad, omdat we invulling geven aan een leegstaand complex en ondernemers een onderkomen bieden, langs de andere kant zijn we een last omdat ze nu niet zo snel meer van ons verlost geraakt.  Bekijk het zoals je wil : Moktamee blijft een win-win.' 

Voor meer moois kijk op Moktamee -  hey@moktamee.be

Foto's en vid Johan Temmerman/NNieuws.

URL

Bovenrij 30, Herentals, België

Moktamee

Deel dit artikel