In Schellebelle, een deelgemeente van Wetteren, zijn zaterdag rond 2u acht  treinwagons ontspoord.   Die vervoerden giftige stoffen en zijn in brand geraakt. Het rampenplan is afgekondigd, het leger is ter plaatse. De brandweer laat de wagons met giftige en brandbare stoffen gecontroleerd uitbranden.  Een aantal sportmanifestaties in en rond Wetteren zijn afgelast. Meer dan 200 buurtbewoners zijn geëvacueerd.

De balans van de botsing en brandende wagons: 1 dode en 17 gewonden.  De bewoners van Wetteren wordt gevraagd binnen te blijven. Een aantal bewoners werden onwel en moesten naar het ziekenhuis.

Update : 16u

Er is nog heel wat onduidelijkheid over wat er juist gebeurd is, ook na de persconferentie over het ongeval van 15.30 uur. Daarop waren naast gouverneur Briers ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en de betrokken burgemeesters aanwezig.

Briers sprak op de persconferentie van 2 doden en 14 gewonden, maar een nieuwe stand van zaken stelde dat aantal bij naar 1 dode en 17 gewonden. De gewonden werden opgenomen in verschillende ziekenhuizen in Aalst, Zottegem en Gent.   Er is nog geen zekerheid dat het overlijden te maken heeft met het treinongeval. Dat wordt nog onderzocht. Maar de persoon werd wel aangetroffen in een woning die ontruimd werd en waar een hoge concentratie giftige dampen werd vastgesteld.

Er zijn een 500-tal omwonenden geëvacueerd. De meesten van hen zullen vanavond niet naar huis kunnen terugkeren en moeten dus onderdak zoeken bij vrienden of familie. Als ze daar niet terechtkunnen, worden ze opgevangen in een school in Wetteren.

Eerdere maatregelen blijven ondertussen van kracht. In Wetteren-centrum, Serskamp en Schellebelle moeten de mensen binnenblijven en ramen en deuren gesloten houden.

Toch hebben sommige bewoners het dus ook binnenshuis moeilijk gekregen, zo kon VRT-radiojournalist Marc Van de Looverbosch ter plaatse vaststellen. Een getuige vertelde hem dat zijn vriendin last had gekregen van irritaties aan de ogen. "Ze hebben ons verteld dat de dampen vanuit de riolering zouden komen", aldus de man. Samen met het bluswater was namelijk ook de giftige stof acrylnitril in die riolen terechtgekomen.

Door het ontploffingsgevaar werd in eerste instantie een veiligheidszone van 500 meter rond het ongeval ingesteld. Bewoners binnen deze zone moesten hun huizen verlaten. In een tweede perimeter van een kilometer kregen de mensen de raad om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Het is in die perimeter dat volgens gouverneur Briers de slachtoffers zijn gevallen.

Mogelijk veroorzaakte het spoelen van de riolen een opstoot van het gas. Zo werden 5 extra straten in het centrum van Wetteren geëvacueerd. Ook de evacuatie van de rusthuizen in de omgeving werd voorbereid, maar volgens Briers is dit niet meer aan de orde.

Door het spoelen van de rioleringen zijn de toxische waarden in de riolen herleid tot nul, zo luidt het. Op dit moment zou er dan ook geen gevaar meer zijn voor de volksgezondheid.

(vrt)