U bent hier

Trekt Blokker in januari de stekker uit België? Ook in Herentals en Geel ?

Geel | Herentals | Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
23.10.2018 - 19.15u
Door: Herman Gezelle

Niet alleen alle 23 Waalse vestigingen van Blokker zijn verlieslatend, dat geldt kennelijk ook voor de Vlaamse winkels. Analisten vrezen dan ook een definitieve sluiting van de keten begin 2019.

Nieuwe herstructurering op til?

Het is de krant La Libre Belgique die de alarmklok luidt. Ondanks de sluiting van 63 winkels in België en het afvloeien van 230 medewerkers na het recentste herstructureringsplan, gaat het met Blokker niet beter.

Bovendien valt het de krant op dat de vernieuwing van het winkelconcept tot nu toe uitsluitend in Vlaamse winkels is doorgevoerd, terwijl nog geen enkele Waalse vestiging werd aangepakt. Officieel zou dat zijn omdat men eerst de testresultaten wil afwachten en omdat de vertaalkosten voor nieuw winkelmateriaal te hoog zouden oplopen.

Intussen gaat het wel van kwaad naar erger voor de keten: een anonieme medewerker getuigt dat de dagomzet in de Waalse winkels terugvalt van 2.500 à 3.000 euro tot nog slechts 500 euro.

"Alle Waalse winkels van Blokker zijn verlieslatend." Volgens geruchten zou er al een volgende herstructurering op til zijn bij de keten, met nieuwe winkelsluitingen.

Onzekere financiering

Bovendien wijst het artikel op een belangrijke passage in het jaarverslag van de retailer. Omdat het merendeel van de goederen in de Belgische winkels geleverd worden door of via Blokker Nederland, werd er een distributieovereenkomst en een financieringsakkoord afgesproken met het moederhuis.

Die akkoorden lopen tot juli 2020, maar ze kunnen vanaf 26 januari 2019 worden beëindigd als de budgetten niet worden gehaald. Waardoor de financiering van Blokker NV (de Belgische onderneming dus) vanaf die datum bijzonder onzeker zou worden. Blokker wilde niet reageren op de berichten.

[UPDATE] Uit goede bron vernam RetailDetail inmiddels dat niet alleen de Waalse vestigingen, maar gewoonweg álle Belgische Blokker-winkels verlies draaien: ook in Vlaanderen en Brussel, dus. Een onhoudbare toestand, want ook voor hen geldt de beëindigingsclausule vanaf januari. Ook Herentals en Geel? Wordt vervolgd. (RetailDetail)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto