Vanaf 31 oktober heeft het Geelse deeldorp Winkelomheide een Troostplek. Tegenover het Ontmoetingscentrum hebben Ferm Winkelomheide en buurtzorgnetwerk Warm en Solidair Winkelomheide in samenwerking met de stad Geel een plekje ingericht waar je troost kunt vinden door 'hoop' te planten.

Medewerkers van stad Geel hebben er meer dan 600 bloembollen geplant die in het voorjaar zullen bloeien als symbool van verbondenheid, hoop en kracht. Er staat ook een 'Troostboom' op deze plek waar je je angsten, zorgen en verdriet symbolisch kunt achterlaten door ze in gehaakte zakjes in de boom te hangen.

Door het coronavirus is het gewone leven immers stevig door elkaar geschud. Afscheid nemen en rituelen lopen anders dan voorheen. Veel mensen hebben het moeilijk om met deze situatie om te gaan. Dat wilden de initiatiefnemers niet zomaar laten gebeuren.

Samen met 'PlantTroost' willen Ferm Winkelomheide en Warm en Solidair Winkelomheide (het buurtzorgnetwerk van Winkelomheide) de kans geven aan hun dorpsgenoten om troost te vinden en hoop te geven aan elkaar. Ze doen dit niet alleen. Overal in Vlaanderen komen er Troostplekken.

De Troostplek in Winkelomheide ligt achteraan links op het speelpleintje tegenover het OC, Kemeldijk 5. De plek is toegankelijk voor iedereen en werd aangelegd met de steun van de stad Geel.

Op een locatie naast het ziekenhuis en tegenover het Sociaal Huis wordt binnenkort een tweede Troostplek gecreëerd in Geel. Het wordt een plek voor herdenking, rust en ontmoeting voor bewoners van woonzorgcentrum Wedbos, bezoekers van het Sociaal Huis, bezoekers en patiënten van het ziekenhuis en buurtbewoners.

Hoop tijdens Allerheiligen

Een officiële opening van deze Troostplek in Winkelomheide is wegens de slechte coronacijfers op dit moment helaas niet mogelijk. Veiligheid en gezondheid zijn absoluut prioritair.

De inhuldiging wordt uitgesteld tot in het voorjaar. Tijdens het Allerheiligen-weekend krijgt deze plek wel speciale aandacht. De Troostplek zal dan mooi ingericht worden met lichtjes, teksten en extra bloemen. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen en een berichtje van hoop achter te laten.

Op zaterdag 31 oktober organiseren de pastorale eenheid Geel en de parochie Winkelomheide (met een maximum van 40 aanwezigen) een aangepaste viering om 19 uur in de kerk.

De troostplek is een initiatief van Ferm Winkelomheide en Warm en Solidair Winkelomheide (het buurtzorgnetwerk van Winkelomheide) en kwam tot stand in samenwerking met de stad Geel en Ferm nationaal.

Meer info over alle troostplekken in Vlaanderen vind je op https://www.samenferm.be/planttroost