Ruim 2 miljoen recreatieve fietstochtjes, goed voor 17 miljoen euro bestedingen. Toeristen die volop genieten van het buitenleven op campings en bij B&B's en vakantiewoningen.

En watergebonden attracties die hun bezoekersaantallen zien pieken. Toerisme Provincie Antwerpen maakte de balans op van de voorbije zomer: de tropische temperaturen in juli en augustus vertalen zich in topcijfers.

Hoe beleefde de toeristische sector de nu al historisch hete zomer van 2018?

Toerisme Provincie Antwerpen analyseerde de resultaten van de fietstellers en peilde bij Fietsers Welkom cafés, logies en attracties naar hun bevindingen.

De zomer van 2018 bleek een grand cru te zijn. Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor toerisme, formuleert het zo: "Het warme weer stimuleerde een trend van de voorbije jaren: mensen houden weer graag vakantie in eigen land. Korte vakanties in eigen land staan weer bovenaan het lijstje bij Vlaamse toeristen. Aan de ondernemers geeft dat goede moed."

20% meer fietsers

Toerisme Provincie Antwerpen monitort het fietstoerisme aan de hand van een tiental digitale tellers, verspreid over het knooppuntennetwerk in de provincie.

De voorbije zomervakantie was goed voor 2.250.000 recreatieve tochtjes langs het fietsnetwerk - 1.170.000 in juli en 1.080.000 in augustus - of bijna een vijfde meer dan vorig jaar. Zondag 12 augustus was de absolute topdag in deze recordzomer.

Zo stond de teller bij het Drierivierenpunt in Rumst die dag tussen 10 en 11 uur roodgloeiend: elke zes seconden passeerde er een fietser. De top drie van de fietstellers blijft onveranderd: Rumst (Drierivierenpunt), Retie (Postelsebaan) en Turnhout (jaagpad Bels Lijntje). "De provincie heeft de voorbije jaren sterk ingezet op de promotie van het fietsknooppuntennetwerk", stelt gedeputeerde Jan De Haes. "De horeca heeft hierop ingespeeld waardoor recreatief fietsen nog meer een beleving is waar rustig iets drinken en eten bij horen."

Fietszomer van 17 miljoen euro

De provincie Antwerpen telt bijna 250 Fietsers Welkom cafés, horecazaken met een hart voor fietsers. Zij kunnen terugblikken op een uitstekende zomer. Vooral in juli zaten de terrasjes gezellig vol. Uit een rondvraag blijkt dat een kwart van de uitbaters de omzetverhoging die maand tussen 10 en 25% inschat, een ander kwart zelfs nog hoger.

Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes: "Het fietstoerisme in onze provincie genereerde de voorbije zomer 17 miljoen euro, een status-quo ten opzichte van vorig jaar. We noteerden meer fietsers maar hun gemiddelde besteding lag iets lager: 7,6 i.p.v. 9 euro. Het warme weer deed de fietsers anders consumeren. Minder snacks en meer drank of ijsjes. Ze kozen ook voor kortere afstanden op minder hete momenten van de dag. Kortom, de fietsers fietsten meer maar anders."

Toerisme aan het water piekt

Het hoeft niet te verbazen dat attracties waar de toerist verkoeling vond, prima scoorden. Recreatiedomeinen met zwemvijvers zagen hun bezoekersaantallen in juli pieken, soms zelfs bijna vervijfvoudigen ten opzichte van de zomer van 2017. Toerisme Provincie Antwerpen noteerde ook enthousiaste commentaren van uitbaters van boottrips, rondvaarten, kanoverhuur en stand up paddling (suppen).

Buitenattracties zonder waterbeleving hadden het moeilijker. Van zodra de thermometer boven de 30 graden klom, bleek het voor vele bezoekers gewoon "te warm". In de eerste helft van juli zorgde het wereldkampioenschap voetbal bovendien voor stevige concurrentie.

Verblijfstoerist zoekt buitenleven

Op de precieze bezettingscijfers van het logies is het wachten tot het najaar. Feedback van een honderdtal ondernemers leert alvast dat heel wat B&B's en vakantiewoningen tevreden terugkijken op de zomer.

"De grote winnaars van deze zomer lijken echter de campings en camperterreinen. Een meerderheid evalueert de voorbije vakantiemaanden als "goed tot "zeer goed". Een kleine helft vermeldt voor de maand juli zelfs een stijging in het aantal gasten van meer dan 25% ten opzichte van vorig jaar. De mooie resultaten van campings, vakantiewoningen en gastenkamers in de Kempen en Scheldeland wijzen op een duidelijke trend. Toeristen kozen vooral voor logies in het groen, waar je het buitenleven tijdens die fantastische zomer volop kon beleven. En nog los van het weer is deze zomer alweer duidelijk aangetoond dat onze provincie veel troeven uit te spelen heeft voor het vakantietoerisme", concludeert gedeputeerde Jan De Haes.