U bent hier

Trump eist dat NAVO-lidstaten meer betalen voor hun defensie

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen
25.05.2017 - 17.09u
Door: Herman Gezelle

In zijn toespraak in het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel heeft VS-president Donald Trump de andere lidstaten gevraagd dat ze nu eindelijk hun beloofde bijdragen aan de alliantie gaan betalen. De NAVO-leiders kregen een ware bolwassing, volgens collega Jan Balliauw.

Trump had tijdens de campagne de NAVO "overbodig en niet meer van deze tijd" genoemd en had tot grote bezorgdheid geleid bij de andere bondgenoten. Sindsdien was de retoriek was bijgesteld in de richting van: het moet anders met de werking en vooral de financiering van de NAVO.

In zijn toespraak bij de inhuldiging van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel hamerde Trump opnieuw op dezelfde nagel. Volgens hem investeren 23 van de 28 lidstaten niet de beloofde twee procent van hun bruto binnenlands product in defensie en verzwakt dat de alliantie.

Meer nog: daarom moet de Amerikaanse belastingbetaler bijpassen en daar heeft Trump nu duidelijk genoeg van. Hij merkt op dat de VS de voorbije acht jaar meer aan defensie hebben uitgegeven dan de andere 27 lidstaten samen.

Dat onevenwicht kan niet blijven bestaan, vindt Trump. Overigens beschouwt hij dat objectief van 2 procent van het bbp als het absolute minimum. De voorbije jaren is er door de lidstaten te weinig geïnvesteerd en er is dus een inhaalbeweging nodig. Trump noemde een bedrag van 119 miljard dollar, maar in ruil zou de alliantie dan wel veel sterker worden.

Melania Trump heeft donderdagvoormiddag het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in de Brusselse deelgemeente Laken bezocht. Het bezoek van de Amerikaanse first lady heeft een klein uurtje geduurd.

Het konvooi met Melania Trump kwam om ongeveer 11.10 uur aan bij het ziekenhuis. De first lady ondertekende er een gastenboek. "Het werk dat jullie doen voor de gemeenschap is inspirerend. Bedankt om dit met mij te delen", schreef ze.

(belga/vrt)

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 01.07.2020 - 09.05u

Voka : 'Stem op jouw favoriet | Wie wint de Prijs Ondernemen 2020 ?'

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 01.07.2020 - 08.42u

'Gezond gevulde voedselpakketten'

'Gezond gevulde voedselpakketten'
Kasterlee 01.07.2020 - 08.36u

Graydon : 'Einde moratorium faillissementen, toename pas na de zomer verwacht'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 01.07.2020 - 07.30u

Bobbejaanland heeft beste rollercoaster in Vlaanderen: de Fury

Bobbejaanland heeft beste rollercoaster in Vlaanderen: de Fury
Kasterlee | Kempen regio | Vlaanderen 30.06.2020 - 16.32u

Havenland trekt dagjesmensen de haven in

Havenland trekt dagjesmensen de haven in
Provincie Antwerpen 30.06.2020 - 16.21u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto