U bent hier

Trump opent aanval op Syrië, samen met Britten en Fransen

Internationaal
14.04.2018 - 03.38u
Door: Herman Gezelle

De Amerikaanse president Trump heeft net bekendgemaakt dat er precisiebombardementen worden uitgevoerd op doelen in Syrië. De aanvallen worden gedaan in samenwerking met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Aanleiding voor het besluit is de gifgasaanval van vorig weekend in de Syrische stad Douma, zei Trump op een persconferentie. Volgens de Amerikanen zat de Syrische president Assad achter die aanval, die tientallen levens eiste.

"Dit was niet het werk van een man, maar van een monster", doelt Trump op Assad. "In 2013 beloofde president Poetin een einde te maken aan chemische wapens in Syrie. De aanval van Assad en de tegenaanval van vandaag zijn een direct resultaat van het falen van Poetin."

Damascus

Trump zei dat de aanvallen onder meer gericht zijn tegen faciliteiten waar chemische wapens worden bewaard. Getuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat ze explosies hebben gehoord in de hoofdstad Damascus.

Trump verwees in zijn toespraak naar Iran en Rusland, bondgenoten van het Syrische regime. "Welk land wil worden geassocieerd met de massamoord op mannen, vrouwen en kinderen?" vroeg hij retorisch.

"Hopelijk kunnen we ooit nog door een deur met Rusland, of misschien zelfs met Iran. Of misschien wel nooit meer", sprak Trump. "Voor vanavond vraag ik alle Amerikanen om te bidden voor onze soldaten en die van onze bondgenoten." (bron nos/cnn/abc)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto