Op zaterdag 23 november organiseert de IWWA (International World Whist Association) de zevende editie van het Wereldkampioenschap WiezenN. Omdat het Nationaal Museum van de Speelkaart dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert, vindt het toernooi in Turnhout plaats.

Het wereldkampioenschap is gegeerd bij individuele kaarters en kaartclubs. Met 320 inschrijvingen is de wedstrijd helemaal volzet, een absoluut record. 'Het kaartspel is duidelijk nog steeds populair, bij jong en oud', weet Astrid Wittebolle, schepen van Cultuur.

Alle deelnemers ontvangen op 23 november een goed gevulde goodiebag en een exclusief pak speelkaarten gedrukt bij Cartamundi, wereldmarktleider in de productie van speelkaarten en bordspellen. De gelukkige winnaar mag zich niet alleen wereldkampioen wiezen noemen, maar kan een trofee met een waardevolle diamant mee naar huis nemen.

Uiteraard moet elke deelnemer de spelregels kennen. Toch probeerden de organisatoren het WK toegankelijk te maken voor elke kaartliefhebber. Daarom richtte de IWWA vooraf workshops in om het spel aan te leren of de tactiek te verbeteren.

Het café 'Vijven & Zessen' van het Speelkaartenmuseum was daarvoor de perfecte locatie. 'Het wereldkampioenschap is de kroon op een prachtig feestjaar voor het museum', vindt schepen Wittebolle.

De wedstrijd wordt gespeeld in zes rondes, vanaf 10 uur. De prijsuitreiking vindt plaats om 19 uur.

Locatie

de Warande, zaal de Kuub, Warandestraat 42, 2300 Turnhout

Het cultuurhuis beschikt over een ondergrondse betaalparking – adres: Centrumparking de Warande, Wezenstraat 10, Turnhout.