U bent hier

Turnhouts museumdepot krijgt primeur voor digitale presentatie

Turnhout regio
18.05.2020 - 19.18u
Door: Lex Verellen

De Belgische afdeling van ICOM – International Council of Museums - wil musea in de toekomst helpen om hun collectie digitaal te presenteren door een betaalbare applicatie aan te bieden.

Omwille van de lockdown en de sluiting van de voorbije maanden zal dat versneld gebeuren. Het Turnhoutse museumdepot maakt deel uit van de primeur die ICOM Belgium Flanders vandaag, op International Museum Day, lanceert. Het is overigens het eerste museumdepot in Vlaanderen dat digitaal te bezoeken is.

ICOM Belgium Flanders lanceert project 'Door de muren heen'

Door het coronavirus en de lockdown hebben musea over de hele wereld hun digitale werking een extra (of eerste) duwtje in de rug gegeven.

Een van de tools die daarbij werden ingezet om het fysieke museumbezoek te vervangen, zijn virtuele rondleidingen doorheen de vaste collectie en/of tijdelijke tentoonstellingen.

Toch is niet elk museum daar al mee aan de slag gegaan. Vooral bij kleinere musea ontbreken vaak de kennis, de tijd en de nodige budgetten om een digitale tour te (laten) ontwikkelen.

ICOM Belgium Flanders ging op zoek naar een laagdrempelige en betaalbare oplossing. Zo zullen ook de kleinere musea, die het vaak zonder subsidies moeten stellen, de kans krijgen om hun collectie digitaal te ontsluiten voor het publiek.

Vanaf 18 mei kunnen musea die lid zijn van ICOM Belgium Flanders genieten van een voordeeltarief bij de opmaak van een digitale presentatie. De Turnhoutse musea sprongen meteen op de kar en zijn een van de eerste om hier gebruik van te maken.

Virtueel depotbezoek als onderdeel van tentoonstelling

'Musea Turnhout koos het centrale museumdepot als eerste uitdaging voor een virtuele tour', weet Astrid Wittebolle, schepen van Cultuur en Archief & Musea. 'De presentatie zal deel uitmaken van de tentoonstelling 'AANwinsten UITgestald' die we op 1 juli openen in het Taxandriamuseum.'

De expo toont een selectie van de collectiestukken die het museum en het Stadsarchief de afgelopen twintig jaar in hun bezit kregen, door aankoop of door schenking. Dankzij de digitale voorstelling kunnen bezoekers virtueel door het museumdepot wandelen en met eigen ogen zien in welke optimale (klimatologische) omstandigheden de collectie bewaard wordt.

'We spreken hier feitelijk van een dubbele primeur', vervolgt Astrid Wittebolle. 'Het is niet alleen uniek dat het depot digitaal te bezoeken is, maar ook dat het überhaupt te bezoeken is. Museumdepots zijn immers per definitie niet toegankelijk voor het publiek. We zetten de deuren van een geheime schatkamer open, niet meer en niet minder.'

Bekijk het resultaat nu al in primeur via www.turnhout.be/museumdepot!

International Museum Day gaat digitaal

Ter gelegenheid van de International Museum Day zet ICOM, die wereldwijd musea en museumprofessionals verbindt en ondersteunt, een hele reeks digitale initiatieven van de voorbije weken in de kijker: digitale collecties, online lezingen en spelletjes, video's, podcasts en nog veel meer.

'Ook het Turnhoutse Begijnhofmuseum, Taxandriamuseum en Nationaal Museum van de Speelkaart stelden alles in het werk om online in contact te blijven met het publiek. En met de hulp van ICOM kan dat binnenkort nóg professioneler', besluit schepen Wittebolle.

imageMeer nieuws

Kunnen we met het lithium in de Vlaamse bodem batterijen voor elektrische auto's maken?

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 03.12.2021 - 02.14u reading time1min

Vlaanderen Vakantieland 2022 presenteert logiesboek en website met belevingsvolle dichtbijvakanties

Vlaanderen Vakantieland 2022 presenteert logiesboek en website met belevingsvolle dichtbijvakanties
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 02.12.2021 - 09.39u

Let op voor valse vaccinatie-uitnodigingen. Vul géén bankgegevens online in

Kempen regio | Mol | Neteland 02.12.2021 - 01.47u

Voka Réveillon krijgt nieuwe datum : maart 2022

Voka Réveillon krijgt nieuwe datum : maart 2022
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 01.12.2021 - 22.09u

"Verkouden" Wout van Aert en Lotte Kopecky winnen ook in 2021 de Kristallen Fiets

Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 01.12.2021 - 21.57u

OHL keert scheve situatie om in Westerlo na goals in minuut 89 en 93 : 2-3

OHL keert scheve situatie om in Westerlo na goals in minuut 89 en 93 : 2-3
Kempen regio | Nationaal | Westerlo 01.12.2021 - 20.44u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto