Vrijdagmiddag gaven saffraankwekers Linda en Marc Leloup-Van den Bulck in de Leefdaalstraat 14 Morkhoven de officiële start van het oogstseizoen op hun unieke saffraanvelden in Morkhoven. Het zijn de énige saffraanvelden in de provincie Antwerpen.   Saffraan is een kostbaar en exquise specerij. Linda en Marc startten in 2013 met de kweek ervan.

De Saffrocaatijs, een ijs waarbij Linda en Marc het Saffrocaat leveren, is een delicatesse. Het Heuninghof in Olen produceert het heerlijk Saffrocaatijs. 

Schepen Jan Michielsen (CD&V) van lokale economie : 'Ik ben bijzonder fier en sta vol bewondering dat we hier in Morkhoven zo'n gepassioneerde telers hebben van deze bijzonder kostbare specerij.  Een echte delicatesse.  Een dikke proficiat het resultaat.   Ik wens hen alle succes'.

Voor het Saffrocaat ontvingen Linda en Marc dit jaar nog de internationale innovatieprijs voor hoeve- en streekproducten. 

Wat is saffraan?

Saffraan is eigenlijk de stamper van de saffraankrokus. De normale krokus plant je in het najaar en die bloeit in het voorjaar, bij de saffraankrokus is dat net omgekeerd. Die wordt in juli geplant en bloeit in oktober-november, vier tot zes weken in totaal. Vanaf de nachttemperatuur daalt, beginnen de bollen te schieten en uiteindelijk komen de bloemen tevoorschijn.

Afhankelijkheid van de volwassenheid van de bol komen er één, twee of drie bloempjes. Die moeten bloempje voor bloempje worden geplukt. Vorig jaar hadden we op 28 oktober onze eerste bloem. Sommige dagen zijn het er tien, dan honderd en op piekmomenten ben je de hele dag bezig met plukken.

Saffraan : een apart productieproces

Een enthousiaste Linda : 'Dat plukken is nog maar een deel van het werk. Vervolgens moeten de bloemen worden gepeld en de stampers eruit worden gehaald. Elke krokus heeft drie stampers. Wij gebruiken enkel het bovenste, rode gedeelte, de fine fleur.

Drie stampers wegen ongeveer 7 miligram. Voor 1 gram heb je tussen de 150 en 200 bloemen nodig. Als de stampers zijn afgeknipt, worden ze gedroogd in de oven en moeten ze 80% van hun gewicht verliezen. Ze worden eerst gewogen, in de oven gezet en nadien opnieuw gewogen om precies die 80% te bereiken.

Aansluitend moeten ze in een hermetisch afgesloten pot om ze zes weken koel en donker te bewaren. Dat dient om de kwaliteit te versterken, wat de smaak ten goede komt.

Waarom saffraan zo duur is : tussen de 30 en 40.000 euro voor één kilo
Die handenarbeid maakt het zo duur. Een geroutineerde plukker plukt duizend bloemen per uur op voorwaarde dat die dicht bij mekaar staan. Iemand die er bedreven in is, pelt 250 bloempjes per uur. Tel daar ook het drogen nog bij en je begrijpt dat het heel arbeidsintensief is.


Eén kilo saffraan in onze contreien kost tussen de 30 en 40.000 euro, wat dus betekent tussen 30 en 40 euro per gram kwaliteitssaffraan.


Ook buiten het oogsten vraagt de teelt veel onderhoud. Je moet de grond onkruidvrij houden en dat betekent wieden, rijtje per rijtje. We hebben dan wel geen biolabel, maar bij ons gebeurt de teelt op een volledig biologische manier.

Belangrijke tips rond saffraan
Een fiere Marc : 'Onze belangrijkste raad: koop nooit gemalen saffraan want daar wordt van alles bij gedaan, zoals gemalen baksteen bijvoorbeeld. Goudsbloem wordt ook gebruikt, zo ook pluizen van maïs. De beste manier om te testen of het echte saffraan is, is je vingers nat maken en dan over het draadje wrijven. Je vingers moeten dan geel worden.' 

Verkooppunten:

Vishandel Arijs, Atealaan 21, Herentals Industrie :  pure saffraan 100mg en Saffrocaat.

Heuninghof, Honingstraat 14, Olen : Saffrocaat.

Voor bezoeken aan de Saffraanboerderij mail linda@belgischesaffraan.be

Een absolute aanrader.

Tekst en foto's Marcel Nelis / Nnieuws.