U bent hier

Twee jaar De Bus

Heist op den Berg | Neteland
11.10.2017 - 22.19u
Door: Mark Jaspers

In oktober 2015 deed De Bus haar intrede in de Heistse deelgemeenten. Na twee jaar maken we een analyse van de cijfers. We beschikken nu over vergelijkings-materiaal van een volledig jaar hoofdbib + De Bus (2016), tegenover een volledig jaar hoofdbib + uitleenposten (2014). 2015 was het overgangsjaar van uitleenposten naar De Bus, dus dat laten we buiten beschouwing.

De belangrijkste tendensen zijn af te lezen uit de uitleencijfers. Elke 'transactie' wordt hierin geteld, dus de cijfers geven een beeld van hoe vaak men gebruik maakt van de diensten van de bib. Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat het Heistse bibgebruik in zijn geheel de voorbije jaren is toegenomen. Tussen 2014 en 2016 is er zelfs een stijging van 20%.

Er blijkt bovendien een interessante verschuiving van transacties (uitleningen + verlengingen) vanuit de uitleenposten ten voordele van de hoofdbibliotheek. Veel meer leners blijken de weg naar de hoofdbib te hebben gevonden: zij die de mogelijkheden hebben om zich van de deelgemeenten naar het centrum te verplaatsen, doen dit nu ook voor hun bibbezoek. De mensen voor wie dat moeilijker ligt, maken gebruik van De Bus in hun deelgemeente.

In tegenstelling tot de uitleenposten bereikt De Bus alle lagere scholen en bedient ze ook meer dorpskernen. Sinds De Bus kunnen De Zonne (Zonderschot) en De Groeituin (vestiging Grootlo – zie foto) gebruik maken van de bib aan boord van De Bus dicht bij de school. Voorheen waren de uitleenposten of de hoofdbib voor hen geen optie wegens de afstand. Daarbovenop komen we tegemoet aan het Instituut Maria Govaerts (IMG) met een halte dicht bij de school, omdat de hoofdbib voor hen ook te ver is. Door de flexibiliteit van De Bus kunnen deze scholen nu frequent op bibbezoek.

Conclusies: de uitleencijfers van de bib zijn de voorbije jaren in stijgende lijn gegaan. De hoofdbib in combinatie met De Bus mag dan ook een succes genoemd worden.

De dubbele doelstelling is bereikt: de hoofdbib rendeert beter en vangt meer mensen op voor wie mobiliteit geen probleem is, en méér mensen of groepen van mensen (de scholen) die nood hebben aan een dienstverlening dicht bij huis, kunnen die ook krijgen in eigen dorp. Zo is de dienstverlening voor de scholen uitgebreid: we bereiken alle lagere scholen buiten het centrum. De scholen in het centrum maken gebruik van de hoofdbib.

Meer info
- Hanne Van den Brande, coördinator De Bus, 0477 37 20 67 (tijdens de openingsuren van De Bus), 015 24 57 44 (bibliotheek), debus@heist-op-den-berg.be
- Burgemeester Luc Vleugels, 014 26 59 20, burgemeester@heist-op-den-berg.be

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto