Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tweede gebedsleidster en jubileum van de paus in Sint-Martinusparochie Olen

Olen

Zondag is de Sint-Martinusparochie van Olen-Centrum in feeststemming. Anneleen Adriaensens wordt de tweede vrouwelijke gebedsleider en tegelijk wordt stilgestaan bij het feit dat Jorge Bergoglio tien jaar geleden verkozen werd tot paus. Van paus Franciscus zal een reuzegroot schilderij te zien zijn van de hand van kunstenaar Marc Spiessens.                                           

Onderwijs en catechese

Anneleen Adriaensens (42 jaar) is gehuwd met Chris Lemmens. Zij hebben twee tienerzonen: Joppe en Jenne. Anneleen volgde een opleiding als leerkracht wiskunde en katholieke godsdienst en is beroepsmatig actief in de eerste graad van kOsh (Katholiek Onderwijs Stad Herentals). Zij werkt er als godsdienstleerkracht, coördinator voor vakgebonden ondersteuning en verrijking en als leercoach. Zij verdiende ruimschoots haar sporen in de Sint-Martinusparochie als vormselcatechist. Een engagement dat zij gedurende 21 jaar met hart en ziel op zich nam. Vorig jaar vond ze dat ze toe was aan een nieuwe uitdaging in het parochiaal werk.

Nieuwe uitdaging

Diaken Cis Marinus: “We hebben Anneleen eerst voorgesteld om lid te worden van ons parochieteam. Dat is een groep van 10 bijzonder geëngageerde mensen, van wie velen al 20 jaar op de teller hebben. Zij was dadelijk akkoord en heeft inmiddels perfect haar plaats gevonden in dat team.” Later stelde Cis aan Anneleen voor om de opleiding tot gebedsleidster te volgen en die uitdaging heeft zij met twee handen aangegrepen. Anneleen heeft recentelijk een mandaat gekregen van bisschop Johan Bonny. Zondag wordt dat in de Sint-Martinuskerk gevierd tijdens de woord- en communiedienst van 10.30 uur. Zij is momenteel nog bezig met een tweede opleiding, als voorganger in uitvaartdiensten.

Vrouwelijke collega

Anneleen Adriaensens wordt de tweede vrouwelijke gebedsleider die haar wortels heeft in de Olense Sint-Martinusparochie. Marleen Gebruers vervult die taak al een heel aantal jaren, tot grote tevredenheid van de kerkgangers. Zij is gepensioneerd diensthoofd van het Wit-Gele Kruis, afdeling Herentals, en staat al 45 jaar aan het roer van Samana Olen-Centrum. Cis Marinus: “Onze parochiewerking wordt in belangrijke mate gedragen door vrouwen.

Zij vormen de meerderheid in de lectorengroep, in het parochieteam, in de catechesegroep, bij de voorbereiding op de eerste communie, bij Samana,... Ik zie hier ter plekke een aantal vrouwen aan het werk die meer diaken zijn dan ik het ben. Wanneer gaat de Kerk die zo waardevolle vrouwelijke inbreng eindelijk valoriseren, door de kerkelijke ambten open te stellen voor vrouwen?”

Verjaardag

Zondag wordt in de Sint-Martinuskerk ook gevierd dat paus Franciscus tien jaar aan het hoofd staat van de katholieke Kerk. Kunstschilder Marc Spiessens uit Olen-Centrum heeft de kerkleider prachtig afgebeeld op een reuzegroot schilderij van 2 meter bij 2.30 meter, dat vanaf zondag te zien zal zijn in de kerk. Marinus: “Marc werkt aan een reeks schilderijen met als titel ‘Religio et Scientia’. Het thema is het ontstaan en de verspreiding van het christendom, gezien door de bril van het geloof én van de wetenschap. Dit is zijn tweede werk. Het eerste – Crucifixus Iesus – is een bijzonder aangrijpende weergave van Jezus aan het kruis.”

De kosten voor dit tweede werk worden volledig gedragen door de Cera coöperatie. Marinus: “In de zeer bijzondere stijl die hij zich eigen heeft gemaakt, heeft Marc onze paus afgebeeld terwijl hij biddend, beschouwend in zijn witte zetel zit. Het resultaat is ronduit magnifiek. Er gaat een ongelooflijke rust van het werk uit en tegelijk een vorm van bezorgdheid. Het loont zeker de moeite om zondag het doek op ware grootte te komen bekijken in onze kerk.” Na de viering van 10.30 uur is er achteraan in de kerk een koffiestop/receptie.

Foto’s:   Anneleen en Marleen delen het leven in de Sint-Martinusparochie ; Het schilderij in de kerk kunstschilder Marc Spiessens. Rechts: twee medewerkers van de Technische Dienstverlening van Olen.

.

Jubileum van de paus  in Sint-Martinusparochie

Jubileum van de paus in Sint-Martinusparochie

Olen

Deel dit artikel