TWERK, het Herentalse maatwerkbedrijf voor mensen met autisme, rijdt voortaan groen. Met die elektrische bestelwagen gaat TWERK nu de baan op om zijn Fairtrade chocolade naar alle uithoeken van het land te vervoeren.

"Toen half december vorig jaar onze oude bestelwagen het begaf, hadden we niet durven hopen op zo'n geweldige nieuwe wagen," vertelt Bart Michiels, communicatiecoördinator van TWERK. Inderhaast lanceerde TWERK toen

"Chocolade Helpt", een crowdfundingsactie waarmee ze €20.000 probeerden in te zamelen.

De actie kende een overdonderend succes. Rond de jaarwisseling was de €20.000 al ingezameld. TWERK stak nog een tandje bij en legde de lat hoger. Einde januari stond er €34.000 op de teller, ingezameld door maar liefst 217 donateurs.

"We zijn al die gulle gevers natuurlijk bijzonder dankbaar. Het waren uiteindelijk een aantal sponsors die een extra boost gaven, zodat we de elektrische wagen konden aankopen," zegt Bart Michiels. Het waren uiteindelijk Groep Felix, SGS Belgium, WATZ, Campina Energie, 't Gerief, QFK Tax accountants en Fintro Bert Verrezen die voor een extra financiële boost zorgden.  Foto Twerk/N.

Die sponsors krijgen allemaal hun plaatsje op de fraai vormgegeven TWERKmobiel. Opmerkelijk zijn ook de groenestroomleverancier WATZ en energiecoöperatieve Campina als sponsor. Samen met hen installeerde TWERK in februari zonnepanelen, en zo rijdt de wagen ook volledig groen.

"De combinatie van onze zonnepaneleninstallatie en een elektrische wagen móest lukken. Daar draagt Campina Energie, rotsvast overtuigd dat de Kempen zonder fossiele brandstoffen mogelijk is, graag zijn steentje aan bij,"stelt Willem Janssens van Campina.

En Gert Haubrechts, oprichter van WATZ, vult aan: "Naast gas en elektriciteit vinden we chocolade en solidariteit ook essentieel. Daarom konden we niet achterblijven."

Ook Fintro Bert Verrezen deed mee. Het kantoor nam de verzekering van het voertuig op zich: "TWERK is een uniek maatwerkbedrijf waar mensen met autisme de hoofdrol spelen. Het spreekt voor zich dat we hen een warm hart toedragen. We zijn blij dat we er mee voor hebben kunnen zorgen dat hun heerlijke chocolade opnieuw bij de mensen geraakt," zegt Bert Verrezen.

Ook advies- en certificatiebedrijf SGS, dienstenchequebedrijf 't Gerief en het Olense QFK Taks accountants droegen hun steentje bij. En het hele voorjaar lang kreeg TWERK een bestewagen van DECAPACK ter beschikking. "Met onze bijdrage zetten we TWERK letterlijk weer op weg naar een duurzame toekomst," sluit Janna De Vooght van SGS Belgium af.

"Het is door die alliantie van particuliere giften en grotere sponsors dat we nu weer goed en vooral duurzaam verder kunnen," besluit Bart Michiels. "We willen meer en meer inzetten op een vergroening van onze chocolade, want eigenlijk wordt ons bedrijf en onze chocolade daar alleen laar beter van."

De hele zomer lang kan iedereen TWERK als Groene Vriend nog steunen door een sapje aan te kopen, en via de code op het Innocentflesje een micro-donatie aan TWERK te doen. Meer info daarover vind je op www.twerk.be/groenevrienden.