Het crisiscentrum in de Belgische ambassade in de Filipijnse hoofdstad Manilla probeert intussen verwoed om gegevens te verzamelen over de vermiste Belgen op de Filipijnen. Door de beschadigde communicatielijnen verloopt dat erg moeizaam.

Het aantal Belgen in het getroffen gebied over wie Buitenlandse Zaken nog geen informatie heeft, staat nu op 50. "Een aantal Belgen hebben we intussen kunnen contacteren, maar van veel anderen is nog niets vernomen", zegt Joris Vandeweyer van Buitenlandse Zaken. "Onze ambassade in Manilla is vannacht blijven doorwerken, maar het blijft moeilijk om mensen te contacteren omdat communicatielijnen in grote delen van het land vernietigd zijn."

Jeroen Clauw, een Belg die ook in Tacloban verbleef op het ogenblik dat tyfoon Haiyan voorbijraasde, bevestigt dat de communicatie in de regio erg moeilijk verloopt. "Wij zaten drie dagen vast zonder dat we contact konden opnemen, zonder dat we konden laten weten waar we zaten", getuigt hij. 

Buitenlandse Zaken heeft ook hier een crisiscentrum geopend voor verontruste familieleden van personen die zich op de Filipijnen bevinden. Wie contact opnemen, kan dat op het nummer 02/501.40.00.

Op de Filipijnen komt de hulpverlening voor de overlevenden van de tyfoon Haiyan massaal op gang, maar de chaos en de ravage bemoeilijken het werk van de hulpverleners. Honderdduizenden mensen hebben dringend hulp nodig. België heeft een B-Fast-team naar de getroffen streek gestuurd.

De doortocht van Haiyan heeft een spoor van vernieling achtergelaten, vooral rond de stad Tacloban. Er vielen zeker 10.000 doden, en volgens de VN zijn ruim een half miljoen mensen dakloos. Zij hebben dringend nood aan drinkwater, voedsel en medicijnen.

Maar door ingestorte gebouwen, verwoeste gebouwen en beschadigde communicatielijnen raakt de hulp maar moeilijk ter plaatse, zegt Jeroen Clauw, een Belg die vanuit Tacloban tot in Cebu is geraakt. "We zien hier dat er goederen worden verscheept, maar het is een probleem om die tot in Tacloban te krijgen. De wegen liggen immers vol auto's, zwerfhout, ook lichamen nog. De stad is op die manier redelijk onbereikbaar."

Clauw en zijn echtgenote zaten drie dagen in Tacloban, en zagen al die tijd geen leger of hulpverleners. "De stad is redelijk onbereikbaar, voor ons was het hoog tijd dat we er konden wegraken."

Verscheidene landen hebben miljoenen dollars steun beloofd, andere landen sturen hulpgoederen, troepen en materieel. Een overzicht.

  • De Verenigde Staten sturen patrouilleboten en transportvliegtuigen
  • De Verenigde Naties sturen 40 ton voedselhulp en experts om de schade op te meten
  • UNICEF maakt een transportvliegtuig klaar met 60 ton aan hulpgoederen, waaronder tenten en geneesmiddelen
  • De Europese Commissie maakt 3 miljoen euro vrij voor hulpgoederen
  • Groot-Brittannië heeft dan weer 11,5 miljoen euro vrijgemaakt
  • Duitsland laat weten dat 23 ton hulpgoederen onderweg zijn
  • Artsen zonder Grenzen stuurt 200 ton geneesmiddelen, tenten en gezondheidsproducten naar de Filipijnen
  • Canada heeft 3,75 miljoen euro aan financiële hulp beloofd
  • Nieuw-Zeeland en Australië hebben al een eerste schijf van 344.000 euro overgeschreven
  • België stuurt een B-Fast-team met een veldhospitaal en een waterzuiveringsmodule. Die ploeg is vannacht vertrokken.

B-Fast levert veldhospitaal en waterzuiveringsmodule

Voor ons land is dus een B-Fast-team vertrokken naar de getroffen regio. Het gaat om een team van 30 tot 40 mensen, vooral medisch personeel. Het team zal maximaal tien dagen ter plaatse blijven en zal er een veldhospitaal inrichten en een waterzuiveringsmodule leveren. Ook Artsen Zonder Grenzen stuurt twee vrachtvliegtuigen met hulpgoederen.

Ook u kunt uw steentje bijdragen

Een overkoepelende nationale solidariteitsactie in ons land is er nog niet, maar Rode Kruis Vlaanderen heeft alvast een rekeningnummer geopend (000-0000053-53) voor giften ten voordele van de slachtoffers op de Filipijnen.

Rode Kruis Vlaanderen heeft ook al 100.000 euro vrijgemaakt van het noodhulpfonds. Dat bedrag hoopt men dan te recupereren door giften van het grote publiek, maar volgens het Rode Kruis zal dat geen probleem zijn. (vrt-belga)  Foto's Noël Celis / Getty /UPB.


Foto's Noël Celis / UPB