'In 2022 zet stad Herentals sterk in op street art onder het motto 'street art is het democratiseren van kunst'.

'Op vijf locaties, verspreid over het centrum, Noorderwijk en Morkhoven, zullen professionele binnen- en buitenlandse artiesten een grote muurschildering maken', zeg Jan Michielsen, cultuurschepen (CD&V).

simon mannaert

'Een werkgroep van inwoners, stadsmedewerkers en experten kozen de inhoudelijke thema's voor de verschillende kunstwerken. Alle thema's hebben te maken met de eigenheid van Herentals en de Herentalsenaren. Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met Treepack Leuven.

Zij zijn gespecialiseerd in het verfraaien van publieke en commerciële ruimtes.

De afgelopen weken kozen 544 burgers uit telkens twee ontwerpen mee voor de muurschildering in de Vest (kruising Rode-Kruisstraat), het skatepark Stadspark, het paadje tussen Dorpsplein en Oude Dreef in Noorderwijk en de schuine muur van het Dorpshuis in Morkhoven.

Alain Welter

Voor de voetgangerstunnel aan het station werkte Treepack een ontwerp uit. Bekijk op www.herentals.be/streetart alvast de ontwerpen die het hebben gehaald.

Vandaag dinsdag zijn de eerste schilderwerken gestart.

sofie joblin

Alle werken zullen uiterlijk klaar zijn op 22 mei, de laatste dag van kunstenfestival STORMLoop. Op donderdag 14 april wordt ook het lage gedeelte van de muur naast het skatepark in het stadspark ingewijd als legale graffitimuur. Zo wil Herentals lokale kunstenaars een plek geven om zich in de toekomst op te kunnen uitleven. Treepack geeft die dag ter plekke een workshop.