U bent hier

Udo Jürgens oud-Songfestivalwinnaar overleden (80)

Internationaal
21.12.2014 - 18.37u
Door: Herman Gezelle

De Oostenrijkse zanger Udo Jürgens is op 80-jarige leeftijd overleden.  Udo stortte tijdens een wandeling in Zwitserland in, melden diverse Duitstalige media. De zanger is zondagmiddag in het ziekenhuis overleden aan acuut hartfalen.

Jürgens is bij ons vooral bekend van zijn overwinning op het Eurovisiesongfestival 1966. Dat was tot de overwinning van Conchita Wurst dit jaar de enige overwinning op het liedjesfestival voor Oostenrijk.

Songfestival en Grammy

Udo Jürgens werd op 30 september 1934 geboren in de Oostenrijkse stad Klagenfurt.

Op zijn twintigste deed hij een eerste keer mee aan het Songfestival met "Warum, nur Warum" en behaalde daarmee de 6e plaats. Het lied werd gecoverd door de Britse kandidaat van dat jaar, Matt Monro, als "Walk away". Monro haalde daarmee de nummer 1 in de Britse hitparade. In 1965 werd Jürgens vierde op het Songfestival, een jaar later schoot hij de hoofdvogel af.

Als liedjesschrijver behaalde Jürgens in de jaren na zijn Songfestivaloverwinning nog successen met onder meer "Griechischer Wein" dat bij ons beter bekend is als "Drink rode wijn" van Joe Harris. In 1978 won hij een Grammy Award met het lied "Buenas Dias Argentina", het lied dat hij samen met het Duitse voetbalteam zong voor het WK Voetbal 1978 in Argentinië.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto