Om de hoge parkeerdruk in het stadscentrum Herentals te verlichten, wordt vanaf 1 maart de blauwe zone in het centrum uitgebreid. Er komt een systeem met gekleurde bewonerskaarten die 25 euro kosten voor de 1e wagen, voor de 2e kost die 75 euro.


Houders van een bewonerskaart kunnen in de blauwe zone onbeperkt parkeren, tenminste als je niet op een betalende parkeerplaats gaat staan. Wie geen kaart heeft, is verplicht om in de blauwe zone de parkeerschijf te gebruiken van 9 tot 18 uur, uitgezonderd op zon- en feestdagen. Parkeren met een parkeerschijf kan maximaal 2 uur.

De stad deelt de blauwe zone op in vier sectoren: sector Station (rode bewonerskaart), sector Ziekenhuis St.-Elisabeth (groene bewonerskaart), sector Oost (gele bewonerskaart) en sector West (bruine bewonerskaart). 'Per voertuig levert de stad een bewonerskaart af', luidt het bij de dienst communicatie.

25 euro per jaar, 75 euro voor 2e auto
Heb je geen garage of parkeerplaats aan je woning of appartement, dan mag je voor maximaal 2 voertuigen een bewonerskaart aanvragen. Staat er aan je huis of appartement een garage of heb je er een parkeerplaats, dan heb je recht op een bewonerskaart voor een 2e voertuig, maar niet voor het 1e. De bewonerskaart is niet gratis, ze kost 25 euro per jaar voor de 1e auto en 75 euro per jaar voor de 2e auto op hetzelfde adres. De kaarten moeten aangevraagd worden in het administratief centrum op de Augustijnenlaan 30.

Gratis langs de invalswegen
Om al te veel wachtrijen te vermijden wordt de zonering gefaseerd ingevoerd. Zo gaat de blauwe zone in de stationsomgeving van kracht op 1 maart, rond het ziekenhuis op 1 april, zone Oost op 1 mei en zone West op 1 juni. De kaarten kunnen aangevraagd worden een maand voor het reglement van kracht wordt. De bewonerskaarten zijn bestemd voor natuurlijke personen, niet voor firma's en vennootschappen.

Met de maatregel wil het stadbestuur langparkeerders weren uit het centrum. Bedoeling is dat bezoekers parkeren langs de invalswegen op de Augustijnenlaan en Belgiëlaan. Daar parkeren blijft gratis.

Foto's archief / N.