Na 9 jaar onderhandelen komt er nu eindelijk resultaat in zicht voor Golfclub Witbos in Noorderwijk.  Het Gewestelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) kan eindelijk opgestart worden.

Het aantal holes op Witbos kan van 13 naar 18 uitgebreid worden. Dat maakt het spelen van echte wedstrijden mogelijk.

Negen jaar onderhandelen

'9 jaar nadat CD&V Herentals het initiatief nam om een oplossing te zoeken voor de verlaten militaire site kamp A in Noorderwijk en Oosterwijk, start eindelijk het gewestelijk planproces voor de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) op!

Een invulling met een volwaardige 18-holes golfterrein, recreatieve routes, een speel-bos en sporthal wordt mogelijk gemaakt.

Kamp A

Op de grens tussen Noorderwijk en Oosterwijk ligt het uitgestrekte militair domein Kamp A.

Het leger verliet de site in 1992. Sindsdien exploiteert Golfclub Witbos haar 13-holes golfterrein op het domein. De club is al jarenlang vragende partij om uit te breiden tot een volwaardig 18-holes golfterrein. En ook de lokale bevolking wenst mee te kunnen genieten van dit mooie, bosrijke gebied.

Op initiatief van CD&V werd een intensief overleg opgestart tussen de lokale partners en in 2009 werd er een akkoord bereikt over een nieuwe invulling van deze uitgestrekte "witte vlek".   Conform het Vlaams Golfmemorandum (2006) mocht de golfclub uitbreiden tot 18 holes.'

Recreatieve fiets- en wandelroutes

'Het nieuwe plan voorzag voor het domein ook in recreatieve routes voor fietsers en wandelaars rondom het golfgebeuren; in een speel-bos voor de jeugd en in een zone voor multifunctionele infrastructuur voor verenigingen, waar de stad Herentals een sporthal kan oprichten.

In 2011 gaf de Vlaamse regering groen licht om de plannen die door de stad en golfclub uitgewerkt waren, te verankeren in een Gewestelijk Uitvoeringsplan.

Moeizaam

Schepen van milieu Mien Van Olmen (CD&V): "Het dossier kwam echter maar moeizaam op gang. Hoewel de voorgestelde inrichting van het domein perfect paste binnen de Vlaamse beleidskaders, raakten de betrokken administraties het moeilijk eens, met als resultaat dat de opmaak van een correcte bosbalans het dossier enkele jaren deed vertragen.

CD&V Herentals trok met het dossier naar Vlaams CD&V minister, Joke Schauvliege die ondertussen de beide bevoegdheden Ruimtelijke Planning en Natuur & Bos behartigt en bereikte een doorbraak in het dossier.

Weldra zal het plan-MER ter inzage liggen voor de bevolking. In dit plan-MER (Milieu Effecten Rapport) wordt de milieu-impact van de voorgestelde inrichting met golfinfrastructuur, recreatieve- en sportinfrastructuur in kaart gebracht en worden voorstellen geformuleerd om de milieu-impact optimaal in balans te krijgen.

Met de resultaten van dit onderzoek zal dan het langverwachte GRUP opgemaakt worden.

Het uitbreiden tot een volwaardig 18-holes golfterrein; het inrichten van een speelbos en recreatieve infrastructuur; en de mogelijkheid om een sporthal te bouwen komen nu echt wel dichtbij!"