U bent hier

"Uitdovingsscenario 1 en 2 cent voor iedereen goede zaak"

Nationaal
07.02.2014 - 23.14u
Door: Hans Van Donderen

Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ zijn tevreden dat de ministerraad een wetsontwerp heeft goedgekeurd dat handelaars toestemming geeft om betalingen aan de kassa af te ronden tot op 5 eurocent. Volgens Unizo is dat in het voordeel van iedereen. NSZ wijst erop dat nog verschillende wetten aangepast moeten worden om dit mogelijk te maken.

Volgens Unizo wint iedereen bij de afronding, zeker de consument. "Het slaan van een euromuntje van 1 of 2 cent kost naar schatting 2 tot 2,5 eurocent. Een kost van bijna het dubbele van de effectieve waarde waarvoor de belastingbetaler moet opdraaien. Sinds de invoering van de euro in 2002 zijn er 700 miljoen muntjes van 1 cent en 690 miljoen muntjes van 2 cent geslagen. De rekensom is snel gemaakt."

"Ook voor de handelaar is een uitdovingsscenario een goede zaak", zegt Unizo, die verwijst naar een geslaagd proefproject in Waregem en Wezet. "De handelaar moet de centjes niet meer in de kassa hebben of moet ze niet meer wegbrengen, bestellen of aanvoeren." De ondernemersorganisatie benadrukt dat het afschaffen van de eurocentjes het einddoel moet zijn, maar dat enkel Europa die beslissing kan nemen.

Ook NSZ is tevreden, al heeft die organisatie wel nog enkele bemerkingen. Zo wijst de organisatie erop dat kassa's en facturen zullen moeten worden aangepast "om geen problemen te krijgen met de btw". Ook in domeinen waar er maximumprijzen worden opgelegd, zoals in de petroleumsector, zal de toepassing van de afrondingsregel volgens NSZ problemen veroorzaken wanneer de afronding naar boven gebeurt.

"En dan is er ook nog de wet op de marktpraktijken van 6 april 2010 en meer bepaald artikel 6 dat bepaalt dat de aangeduide prijs steeds de totaalprijs moet zijn die de consument moet betalen", stelt NSZ. "Door de afronding zal er een verschil zijn tussen de aangeduide prijs en het totaalbedrag dat de consument moet betalen, en dat druist in tegen deze wet. Een aanpassing is dus nodig."


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto