Spelen, sporten, wandelen, picknicken bij de waterkant, fruit plukken en tegelijk nog bijleren over dit alles: binnenkort kan het allemaal aan het nieuwe recreatiegebied aan 't Ven in Olen-Centrum. Dit najaar nog worden de eerste werken uitgevoerd.

Het streefdoel is om het hele park tegen eind 2022 klaar te hebben.

Wat mag je verwachten?

Een park voor iedereen.  Of je nu op zoek bent naar rust, sport, beweging of een ontmoeting met andere inwoners: het is allemaal mogelijk in het belevingspark. Bij het ontwerp van het plan was het centrale uitgangspunt dat het een park moet worden voor iedereen : zachte recreatie.

Bewegen

En of je zal kunnen bewegen in het park. Er komen onverharde en rolstoeltoegankelijke wandelpaden die de verschillende zones doorkruisen. De echte sportievelingen kunnen zich bovendien uitleven op een uitdagende fit-o-meter met duurzame toestellen.

Stoerparcours voor de kleinsten Natuurlijk moeten ook onze jongsten zich kunnen uitleven. Er komt een stoerparcours met duurzame speeltuigen. Daarnaast zijn er genoeg open ruimtes om vrij te ravotten.

Duurzaamheid voorop

Bij de aanleg en inrichting van het belevingspark is er aandacht voor duurzaamheid. We gebruiken zo veel mogelijk natuurlijke materialen, vermijden verharding waar mogelijk, planten een unieke boomgaard aan en denken erover na om dieren in te zetten voor de begrazing. Al deze dingen zorgen er mee voor dat onder andere bijen, egels en nog meer vogels natuurlijke bewoners van het gebied gaan worden.

Daar bij die waterkant

In het gebied liggen drie waterpartijen. Ook daarvan willen we gebruikmaken. Er komen mooie picknickplaatsen langs de waterkant. Er wordt een klein strandje aangelegd zodat je er tijdens hete dagen afkoeling kan vinden. Let wel: enkel pootje baden zal toegelaten zijn. Zwemmen is omwille van tal van praktische redenen niet mogelijk.

Boomgaard met dieren

Er is een zone voorzien om een boomgaard aan te leggen. We onderzoeken momenteel welke boomsoorten het meest geschikt zijn en of het mogelijk is om dieren in dit gebied in te zetten voor het natuurlijke onderhoud.

Aandacht voor educatie

Scholen of andere geïnteresseerden kunnen een educatieve uitstap naar het park maken. Er komen verschillende borden die je alles vertellen over de waterhuishouding en de plaatselijke fauna en flora.

Start werken dit najaar

Nog dit najaar starten we met de eerste werken. We planten nieuwe, inheemse bomen aan ter vervanging van het stukje bos dat we moeten rooien omdat de letterzetterkever hevig heeft huisgehouden.

Tegelijk leggen we de eerste wandelpaden aan. Nadien worden de verschillende zones stap voor stap gerealiseerd. Uiteraard houden we jullie via onze kanalen op de hoogte van de stand van zaken.