Vanaf 9 april gaan in het gebied ten zuiden van De Sporthal de werken van start voor de bouw van een nieuw zwembad. Met de start van deze werken kan Heist-op-den-Berg beginnen te dromen van niet alleen een volledig nieuw zwembad met uitgebreide recreatiemogelijkheden, maar ook van een open, groene en toegankelijke ontspanningsruimte rondom het zwembad waar de bezoeker kan sporten, spelen en ontspannen.

Het huidige gemeentelijke zwembad in de Lostraat is al meer dan 40 jaar oud. Het is bijna versleten en beantwoordt niet meer aan de hedendaagse recreatiebehoeften. De gemeenteraad gaf daarom in 2009 aan het Autonoom Gemeentebedrijf de opdracht om een trajectbegeleider aan te stellen voor de voorbereiding van de bouw van een nieuw zwembadcomplex.

Het studiebureau zocht een plaats voor het nieuwe zwembad. Het gebied ten zuiden van het huidige sportcentrum, begrensd door Lostraat, spoorweg en Cuperuslei, bleek het meest geschikt.

In 2013 koos het gemeentebestuur voor de realisatie van een nieuw zwembad door middel van een DMBFO (Design Maintain Build Finance Operate). Dat betekent dat een private partner, aan wie deze opdracht gegund wordt, instaat voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de exploitatie van het nieuwe zwembad.

Heist-op-den-Berg ontving twee offertes, die zeer grondig en nauwgezet beoordeeld werden. Aan de hand van deze beoordeling werd Sportoase eind 2016 aangeduid als voorkeursbieder. Na onderhandelingsgesprekken kwam het inmiddels tot een finale contractafsluiting en gunning.

Voor dit project wordt een bouwtijd van ongeveer twee jaar verwacht. Heist-op-den-Berg mag dus voorzichtig hopen op de eerste plons in het nieuwe zwembad in het voorjaar van 2020.

Een sportzwembad, een peuter- en kleuterzwemzone, een duikzone, glijbanen en een beperkte wellness: het nieuwe zwembad in Heist-op-den-Berg biedt heel wat meer dan de twee huidige zwembaden aan de Lostraat en in Itegem.

Maar daarmee houdt het nog niet op. In de omgeving rondom het nieuwe zwembad staat nog veel meer op het programma! De gemeente maakte voor de omgeving van het zwembad een Ruimtelijk Uitvoeringsplan of RUP 'Sport- en Landschapspark Hof van Riemen' op. Het sport- en landschapspark Hof van Riemen wordt een ruimte om te spelen, fietsen, wandelen of gewoon tot rust te komen.

De Vlaamse Regering sprak haar waardering voor dit totaalproject uit met de toekenning van 886.000 euro subsidies.

De gemeente vroeg voor de aanleg van het zwembad, de parkeerzone enz. een omgevingsvergunning aan. In november 2017 leverde Ruimte Vlaanderen een vergunning af aan Sportoase voor de bouw van het nieuwe zwembad. Een aantal omwonenden besloot in beroep te gaan tegen deze beslissing en vraagt de vernietiging van de bouwvergunning.

Het Heistse gemeentebestuur maakt zich sterk dat het voor alle opmerkingen een afdoende oplossing kan bieden. Er ging bij de opmaak van het RUP 'Sport- en Landschapspark Hof van Riemen' al ruim aandacht naar de waterhuishouding. De gemeente stelde hiervoor een gespecialiseerd studiebureau aan.

Dit bureau werkt mee aan het ontwerp en bevestigt dat de waterhuishouding na aanleg van het park veel beter zal zijn dan nu het geval is. De gemeente heeft daarnaast al voorzien dat de woonkwaliteit en privacy van de omwonenden gewaarborgd wordt door onder meer uitgebreide groenbuffers.