Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Uitslaande bedrijfsbrand aan Dikberd Herentals: oorzaak kortsluiting aan drankautomaat - UPDATE

Brand Dikberd
URL

Aan Dikberd Herentals heeft vanochtend een uitslaande brand gewoed in bedrijfsunits buurt ComTIS op het industrieterrein Dikberd.   Brandweer Kempen kwam massaal ter plaatse.  Het vuur is intussen onder controle, maar er moet nog uren nageblust worden.

Er vielen geen gewonden, maar er is wel veel materiële schade.

De melding van de brand aan Dikberd kwam rond 07.15u bij brandweer Kempen binnen. "Ter plaatse bleek dat er een KMO-gebouw met verschillende units in brand stond", zegt Kristof Geens, communicatie brandweer Kempen. "De brand was uitslaand toen onze teams arriveerden.

Uit de eerste metingen zou niet blijken dat de rook giftige stoffen bevat, maar buurtbewoners wordt wel aangeraden om ramen en deuren dicht te houden. De rook gaat in de richting van Olen en Noorderwijk/Morkhoven, niet in de richting van het centrum. 

De oorzaak van de brand moet nog onderzocht worden. Er was onder meer een unit van een dakwerker bij betrokken en een hal waar elektrische voertuigen stonden.  17 EV wagens hebben we kunnen vrijwaren.  

Er waren ook enkele ontploffingen van gasflessen in de unit van de dakwerker. Die unit hebben we dan ook heel voorzichtig en vanop afstand moeten benaderen."

Eerder vanochtend werd ook een BE-alert uitgestuurd naar een groot deel van Herentals, Noorderwijk en ook de Molekens met de vraag aan de mensen om ramen en deuren gesloten te houden omdat de rook in hun richting dreef.

Er is zeer veel materiële schade.

Een derde unit handelt in lichtarmaturen. Daar is de brandschade eerder beperkt zijn, maar is er mogelijk wel roet- en waterschade. 

Het lokale bestuur Herentals heeft een waarschuwing voor buurtbewoners. “Er zijn tijdens de brand zonnepanelen vernield. Het materiaal van deze panelen kan mogelijk in de tuinen van omwonenden terecht gekomen zijn. "Je moet zeer voorzichtig zijn bij het opruimen daarvan. De restanten mogen naar het recyclagepark gebracht worden of meegegeven met het restaval”, zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).

UPDATE zondag 20.30u  

Brandweer Kempen is zondagnamiddag rond 15.40u en ook nog een keer zondagavond rond 19.55u opnieuw opgeroepen naar Dikberd.

Er hadden zich 2 kleine heropflakkeringen voorgedaan.  Een branddeskundige kwam ter plaatse, maar de oorzaak van de brand is nog niet bekend.

UPDATE maandag 8/1 - 15.54u

De oorzaak van de brand is een kortsluiting in of aan een drankautomaat in de hal.   Dat zegt de branddeskundige, die op vraag van het Antwerpse parket het onderzoek voerde.

 

Foto's : Zondag 07.20 u : De brand op Dikberd vanmorgen is pas ontstaan, de hulpdiensten arriveren, de brand was meteen uitslaand - foto's J. Maes NNieuws.

De brand op Dikberd was meteen uitslaand

De brand op Dikberd was meteen uitslaand

Dikberd 40, Herentals, België

Brand Dikberd

Deel dit artikel