In een leegstaande bedrijfshal aan Stadsveld in Herentals is rond 16.20u een uitslaande brand ontstaan. Toen brandweer Kempen ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het dak.

Het vuur veroorzaakte een zwarte rookpluim die van ver te zien was.  Of er giftige stoffen zijn vrijgekomen, is nog niet bekend. De oorzaak van de brand blijft onduidelijk. 

Jongeren die in de buurt waren, hadden de hulpdiensten verwittigd.

'De buurtbewoners die de brand gadesloegen, moesten van de brandweer terug binnen in hun huis gaan, als voorzorg', zegt Dirk Van Peer, wnd. korpschef politie Neteland. 

'Het pand is gecompartimenteerd, zodat het vuur geen uitbreiding kon nemen naar andere delen van het gebouw.  Voorlopig is het nog te vroeg om de oorzaak van de brand te bepalen.  Er komt uiteraard een deskundige ter plaatse om naar de oorzaak te zoeken.'

In de bedrijfshal was in de jaren 70-80 garage John Hermans gevestigd.  De Herentalse biljartclub had daar in het Stadshof in de jaren 80-90 hun onderkomen. 

UPDATE 19.55u zondag 16/5 :

'Brandstichting' : 6 jongeren bekennen

De minderjarige verdachten van de brandstichting in een verlaten loods in de Spekmolenstraat-Stadsveld meldden zich zondagochtend bij de politie.

'De jongeren bekenden de feiten, die een uit de hand gelopen kwajongensstreek bleek te zijn', zegt Dirk Van Peer, wnd. korpschef politie Neteland.

'Ze maakten een kampvuurtje op een tafel, dat op een gegeven moment uit de hand liep.  Toen ze de ernst van hun daden inzagen, verwittigden ze zelf de brandweer en zetten het op een lopen. Getuigen bevestigden zaterdag dat ze een aantal jongeren zagen weglopen.

De politie verhoorde zes 14-jarigen. Omdat de jongeren niet gekend waren bij de politie, berouw toonden en de feiten zelf aangaven, mochten ze in opdracht van het parket na verhoor beschikken.'

De brandweer had zaterdagnamiddag de handen vol aan de brand van de loods. De rookpluim was van mijlenver te zien.  De schade aan het gebouw loopt in de 10.000-en euro.

Het gebouw is eigendom van een projectontwikkelaar.

Foto's Peter Vanderveken/ Nnieuws -- vid R. Farrell.