Zaterdagnacht is rond 0.20u een uitslaande brand ontstaan in de keuken van eethuis Papatya in de Zandstraat 1, naast het Gildenhuis.  Brandweer Herentals is met zwaar materiaal ter plaatse.

Of er gewonden gevallen zijn, is nog niet duidelijk.  De schade is aanzienlijk.  Het vuur verspreidde zich snel over heel het gebouw, ook het dak stond in lichterlaaie.

Update 01.20u : Ook het aanpalende Gildenhuis is volledig uitgebrand.

Hotel De Zalm en restaurant Bain-Marie, die aan de achterkant van het gebouw gelegen zijn, werden meteen geëvacueerd, net als de aanpalende appartementen.  De naastgelegen krantenwinkel Haest heeft ook veel schade opgelopen.

Volgens een brandweerbron zijn de hulpdiensten te laat verwittigd.  De brand was al uitslaand bij de aankomst van de Herentalse brandweer.  De vuurzee was kilometers ver te zien.

De brandweerkorpsen van Herentals, Geel en Grobbendonk kwamen ter plaatse, ze gebruikten 3  ladderwagens om te blussen.

De brand ging gepaard met ontzettend veel rookontwikkeling op de Grote Markt, maar volgens de stadsambtenaar noodplanning was er geen sprake van een bijzonder risico voor giftige rook.

De bewoners van de getroffen panden en het hotel De Zalm werden opgevangen in hotel Karmel, van dezelfde eigenaar Frank Rastelli.  Niemand raakte gewond.

De uitbaters van het restaurant Papatya Cemal Ozturk en Francesca Sabister waren niet aanwezig toen de brand ontstond.  

De oorzaak van de ramp is nog niet bekend.

De schade loopt in de 100.000-en euro.

Update 03.15u

'Omstreeks 3.15 uur had de brandweer het vuur grotendeels onder controle, maar er moet nog lang nageblust worden', volgens stadsambtenaar Lars Weckhuysen,  noodplanning.

Zandstraat blijft afgesloten zolang er instortingsgevaar is

'De gedetailleerde schade moet nog worden onderzocht, maar is er nog lange tijd instortingsgevaar. De Zandstraat blijft dan ook gedeeltelijk gesloten voor gemotoriseerd verkeer.'

Oproep : N-lezers die een video van de brand met hun smartphone hebben opgenomen, mogen die meteen sturen naar redactie@nnieuws.be - dank.

Beelden Helga Steenmans/Wim Gys/Mark Jaspers/Guy Verellen /NNieuws.