Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Uitstekende prestaties van Belgische Ballonvaarders op het wereldtoneel in Polen

Air Ballons

Arthur Alleman (22 jaar, Spa), Maarten Deleersnyder (19 jaar, Kachtem) en Kenian Dekein (24 jaar, Sint-Niklaas) streden gedurende 9 vaarten en 40 opdrachten voor de Junioren Wereldtitel ballonvaren in het Poolse Grudziadz.

Maarten stond enkele vaarten aan de leiding en moest uiteindelijk vrede nemen met de vierde plaats, Kenian vervolledigde de top 5. Arthur kon zich plaatsen in de top dertig op een totaal van 45 deelnemers.

Begin 2023 werden de drie Belgische piloten afgevaardigd om deel te nemen aan het Junioren Wereldkampioenschap ballonvaren. De deelnemers mogen tijdens deze wedstrijd maximaal 27 jaar zijn, of maximaal 30 jaar indien ze nog niet hebben meegedaan aan het algemene wereldkampioenschap.

Voor België nam Kenian Dekein zijn tweede keer deel aan het Junioren WK. Vorig jaar nam hij reeds deel aan het algemene WK in Slovenië. Arthur Alleman en Maarten Deleersnyder nemen beide deel voor de allereerste keer aan een wedstrijd gedurende dit afgelopen WK Junioren. Maarten volgt hiermee het voorbeeld van vader Tom die al België mocht vertegenwoordigen op Europese Kampioenschappen. Voor Arthur werd het groot avontuur zonder enige wedstrijdervaring.

Gedurende de 9 wedstrijdvaarten kregen de piloten 40 opdrachten voorgeschoteld. De bedoeling van deze opdrachten is op basis van de verschillende windrichtingen op verschillende hoogtes doelen aan te varen en een zandzakje zo dicht mogelijk naar het middelpunt van een kruis te gooien.

Verder zijn er ook digitale opdrachten dat ze virtuele punten kiezen in de lucht op basis van coördinaten en daar zo dicht mogelijk bij moeten passeren.

Een winnaar van de opdracht krijgt steeds 1000 punten en de middelste piloot in het pak krijgt 500 punten. De overige plaatsen krijgen punten verdeeld op basis van het behaalde resultaat t.o.v. het beste resultaat. Gedurende wedstrijden is een gemiddelde varen van 700punten een sterke prestatie, gedurende één van de laatste vaarten konden Kenian en Maarten een gemiddelde optekenen van +800 punten.

Na de eerste vaarten werd snel duidelijk dat Maarten een te duchten concurrent ging worden als roockie in het pak. Enkele vaarten mocht hij de leiding nemen in het klassement maar finaal moest hij tevreden zijn met een 4de plaats. Kenian begon met een mindere starten en vocht zich doorheen de vaarten uiteindelijk naar een mooie top vijf notering met enkele opdracht overwinningen.

Arthur sloot zijn WK af met een knappe 30ste plaats die samenhangen met enkele mooie prestaties gedurende de gevaren opdrachten.

Samen mochten de 3 piloten op het podium als 3e land in de landenranking.

Na een knappe top 3 op de afgelopen Europese Kampioenschappen en top tien op het wereldkampioenschap van David Spildooren oogt de toekomst voor het Belgische ballonvaren op sportief vlak rooskleurig.

Finaal werd het Junioren Wereldkampioenschap gewonnen door Dziedziak Jakub (Polen) voor Cuenot Paul (Frankrijk) en Gregory Daniel (UK).

Info en resultaten: https://www.watchmefly.net/events/event.php?e=juniorworlds2023
 

Air Ballons

Deel dit artikel