Erfgoeddag, een van de belangrijkste culturele evenementen van ons land – voorzien op zaterdag 25 en zondag 26 april – kan dit jaar niet doorgaan. De risico's voor de gezondheid van de organisatoren en bezoekers zijn te groot.

Toch zijn de voorbereidingen voor deze editie, in het teken van 'De Nacht', niet vergeefs. De cultureel-erfgoedsector wordt uitgenodigd om zijn inspanningen te laten renderen in 2021. Dan zal het evenement plaatsvinden op zaterdag 24 en zondag 25 april.

Waarom deze ingrijpende beslissing?

Net zoals de rest van de wereld volgt FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel
erfgoed – de organisatie die de coördinatie van het evenement verzorgt – de
coronacrisis op de voet. Het spreekt voor zich dat het welzijn van de tienduizenden
bezoekers en de meer dan 615 erfgoedorganisaties primeert.

Ook kwamen er uit de erfgoedsector zelf meer en meer signalen dat de meer dan 885 geplande en zorgvuldig voorbereide activiteiten maar beter niet konden doorgaan. De grootste voorzichtigheid is immers geboden.

Wat met Erfgoeddag 2021?

In nauw overleg met stakeholders uit de cultureel-erfgoedsector is beslist om het thema van dit jaar in 2021 te hernemen. Op die manier kunnen de voorbereidende
inspanningen renderen.

Het vooropgestelde thema van 2021 – Onderwijs – wordt eveneens verschoven. Gezien de coronacrisis een grote impact heeft op het onderwijs, is het nu al duidelijk dat de voorbereidingstijd voor een echte samenwerking tussen de onderwijs- en cultureel-erfgoedsector te kort is.

Met andere woorden: het is uitkijken naar de 21e editie van Erfgoeddag, op 24 en 25 april 2021 in het teken van De Nacht. Over Erfgoeddag 2022 volgt binnenkort meer informatie.

Volg Erfgoeddag en FARO

Blijf op de hoogte van Erfgoeddag via www.faro.be/erfgoeddag en de diverse
socialemediakanalen. U vindt daar dagelijks nieuwe berichten.

Erfgoeddag is het toonmoment van de cultureel-erfgoedsector: honderden archieven,
musea, erfgoedbibliotheken, documentatiecentra, familie- en heemkundige kringen en talloze andere vrijwilligersorganisaties tonen die dag hun collectie en werking. Centraal op Erfgoeddag staan het roerend cultureel en immaterieel erfgoed.