De partij van de Britse premier May lijkt de meeste zetels te gaan krijgen bij de parlementsverkiezingen, maar de Conservatieven verliezen wel zetels in het Lagerhuis. Daarmee lijkt May er niet in te zijn geslaagd een overtuigend mandaat te krijgen van de Britse kiezers.

De Conservatieven halen volgens een exitpoll 314 van de 650 te verdelen parlementszetels. Bij de verkiezingen in 2015 haalde de partij 329 zetels. Labour, de belangrijkste tegenstander van de regering van May haalde 266 zetels, dat waren er in 2015 nog 229.

"Dit kan een grote nederlaag zijn voor May", zegt correspondent Tim de Wit. Het zou betekenen dat de premier op zoek moet gaan naar een coalitiepartner en dat kan moeilijk worden vanwege de verdeeldheid over de brexit. "Dan breekt op dit moment grote paniek uit in het hoofdkwartier van de Conservatieve partij."

Weinig overtuigend

Eind april kondigde May vervroegde verkiezingen aan om haar mandaat voor de brexit-onderhandelingen met Brussel te versterken. Ze zei destijds dat het gebrek aan eenheid over de brexit in het parlement de onderhandelingspositie van de Britten verzwakte.

De Conservatieven voerden volgens critici een weinig overtuigende campagne, waarbij May vaak werd bekritiseerd om haar zwakke media-optredens en omdat ze wegbleef bij belangrijke debatten. Labour-leider Jeremy Corbyn, die voor de campagne nog zwaar onder vuur lag in zijn eigen partij, won gaandeweg aan vertrouwen.

In de peilingen wisten de sociaal-democraten nog kort voor de verkiezingen snel in te lopen op de party van May.

Om 23.00 uur onze tijd sloten de Britse stembureaus. In de loop van de nacht worden de eerste uitslagen verwacht. (pp-nos)