Het ABB FIA Formula E Championship heeft vandaag een nieuwe samenwerking aangekondigd met Umicore - de Belgische materiaaltechnologie- en recyclagegroep - als officiële partner voor de recyclage van de lithium-ionbatterijen en -cellen die in de twee eerste seizoenen van de elektrische straatraces werden gebruikt.

De door Williams Advanced Engineering gemaakte Formule E-batterijen van seizoenen één en twee zijn verzameld en worden nu door Umicore gerecycleerd. Het proces omvat de sortering, ontmanteling en recyclage van de batterijen.

Waardevolle metalen worden zorgvuldig herwonnen door middel van een unieke eigen smelttechnologie, gevolgd door een hydrometallurgische behandeling.

De metalen in de batterijen kunnen tot in het oneindige worden gerecycleerd zonder hun eigenschappen te verliezen. Na de inzameling worden de batterijen ontmanteld met technieken die verzekeren dat het milieu niet aan gevaarlijke stoffen wordt blootgesteld.

De recyclage omvat de recuperatie van de metalen en hun omzetting in metaallegeringen die in nieuwe herlaadbare batterijen of andere producten worden hergebruikt.

Umicore is wereldwijd een van de weinige bedrijven die een volledig recyclageproces aanbieden. Haar unieke 'gesloten kringloopbenadering' voor herlaadbare lithium-ionbatterijen beperkt het afval en de impact op het milieu tot het minimum, wat van vitaal belang zal zijn naarmate het gebruik van elektrische voertuigen toeneemt.

Umicore speelt een pioniersrol door haar klanten herlaadbare batterijmaterialen met een gecertificeerde schone en ethische herkomst te leveren. Het bedrijf staat op de zevende plaats in de door Corporate Knights gepubliceerde Top 100 van de duurzaamste ondernemingen ter wereld voor 2019.

Alejandro Agag, Stichter & CEO van Formule E, verklaart: "Dit is een belangrijk moment voor Formule E en ik ben blij dat wij met Umicore aan dit initiatief samenwerken.

In allebei onze bedrijven staat duurzaamheid centraal en met de recyclage van onze batterijcellen in een gesloten kringloopbenadering doen we ons uiterste best om onze impact op het milieu te beperken – terwijl we een meer algemene boodschap van schone mobiliteit promoten."

Kurt Vandeputte, Senior Vice-President Rechargeable Battery Materials Umicore, verklaart: "Het is een eer voor Umicore om onze gesloten kringloopbenadering voor de lithium-ionbatterijen van Formule E te tonen.

Wij hadden onze expertise in batterijmaterialen al in het kampioenschap ingebracht als technologiepartner van MAHINDRA RACING, en bieden nu enthousiast de 'gesloten batterijenkringloop' aan, onze duurzame recyclageoplossing voor de afgedankte batterijen van seizoenen één en twee."

Ontdek het laatste nieuws over het ABB FIA Formula E Championship op www.FIAFormulaE.com