Umicore en Idemitsu Kosan Co, Ltd  Tokio Japan zijn overeengekomen om samen hoogperformante katholietmaterialen voor solid-state batterijen te ontwikkelen.

Daarbij combineren ze hun respectievelijke expertise op het vlak van kathode-actieve materialen en vaste elektrolyten met als doel een technologische doorbraak te realiseren om het rijbereik te vergroten en zo e-mobiliteit te stimuleren.

Umicore brengt haar toonaangevende expertise op het vlak van verscheidene actieve kathodematerialen (CAM) voor lithium-ionbatterijen, terwijl Idemitsu Kosan haar kennis brengt in vaste elektrolyten als een essentieel materiaal voor all-solid state lithium-ionbatterijen (ASSB).

Umicore werkt sinds 2017 aan CAM-chemicaliën in vaste toestand en bezit meerdere belangrijke patenten in dit technologiegebied. Idemitsu Kosan heeft een gevestigde methode voor de productie van hoogzuivere lithiumsulfide, die het ontwikkelde in haar petrochemische activiteiten, en bezit talrijke patenten voor sulfide vaste elektrolyten die lithiumsulfide als grondstof gebruiken.

"Umicore legde bijna 30 jaar geleden haar fundamenten in batterijmaterialen en dankzij ons eigen onderzoek en onze sterke mondiale open innovatievoetafdruk staan we aan de spits van verschillende lithium-ionbatterijtechnologieën die het transport koolstofvrij helpen maken.

Ons partnerschap met Idemitsu versterkt ons innovatie- en technologisch leiderschap dat onze klanten ondersteunt in hun transformatie naar schone mobiliteit door middel van solid-state batterijvermogen," zei Mathias Miedreich, CEO van Umicore.

"Idemitsu heeft op basis van meer dan 20 jaar ervaring de technologie van sulfide vaste elektrolyten ontwikkeld en bezit talrijke octrooien in dit domein. Vaste elektrolyten zullen via ASSB bijdragen als een sleutelmateriaal voor de "geëlektrificeerde samenleving".

De gezamenlijke ontwikkeling van Umicore en Idemitsu zal een belangrijke rol spelen in de versnelling van de activiteiten op dit gebied," zei Hajime Nakamoto, Gedelegeerd Bestuurder van Idemitsu.

Katholieten combineren kathode-actieve materialen en vaste elektrolyten. Het intiemere contact tussen deze twee componenten zou de solid-state batterij in staat stellen betere prestaties te behalen.

Solid-state batterijen zijn de batterijen van de volgende generatie met prestatieverbeteringen op verschillende fronten. In auto's bijvoorbeeld zal hun hogere energiedensiteit het rijbereik vergroten en sneller opladen mogelijk maken.

De vervanging van de huidige vloeibare elektrolyt door een vaste elektrolyt zal de veiligheid en de levensduur van de batterijen verbeteren, hun omvang en gewicht verminderen en uiteindelijk ook hun kosten.'  Foto NNieuws archief : Umicore in Olen.