Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Umicore en PowerCo presenteren met trots IONWAY : productie batterijen elektrische auto's

Umicore Olen
URL

Umicore (Olen) en PowerCo, de batterijenproducent van Volkswagen Groep, kondigen met trots de naam en het logo van hun eerste samenwerking aan. Hun in Brussel gevestigde joint venture voor grootschalige industriële productie van CAM en pCAM in Europa heet IONWAY.

IONWAY zal de Europese batterijfabrieken van PowerCo bevoorraden met essentiële batterijmaterialen en zal een groot deel van de vraag van PowerCo in de EU dekken. Voor Umicore biedt de joint venture gewaarborgde toegang tot een belangrijk deel van de Europese vraag naar kathodematerialen voor elektrische voertuigen.

Beide moedermaatschappijen willen tegen het eind van dit decennium de jaarlijkse productiecapaciteit van IONWAY laten groeien tot 160 GWh, wat goed is voor 2,2 miljoen batterij-elektrische voertuigen.

 

IONWAY is een uniek partnerschap tussen een autofabrikant in Europa en een wereldleider voor de productie van CAM. Het zal duurzame batterijmaterialen produceren in het kader van de transitie naar elektrische mobiliteit en een emissievrije toekomst. Beide moederbedrijven zijn vastberaden om de Europese voetafdruk op het gebied van elektrische mobiliteit te vergroten met regionale, duurzame en transparante toeleveringsketens voor batterijen.

Kathode-actieve materialen zijn de belangrijkste technologische hefboom voor batterijprestaties. Ze leveren de grootste bijdrage aan de totale batterijkosten en bepalen de koolstofvoetafdruk.

Het zijn daarmee strategisch belangrijke inputmaterialen die centraal staan bij het creëren van waarde voor batterijen en cruciaal zijn voor een succesvolle overgang naar duurzame elektrische mobiliteit.

IONWAY zal de middelen en kennis combineren die deze transitie aandrijven en duurzame vooruitgang toegankelijk maken, door samen in een krachtig partnerschap te bouwen aan een nieuw momentum met geavanceerde batterijtechnologie.

Mathias Miedreich, CEO van Umicore: "IONWAY is een start-up met een aanzienlijke voorsprong, omdat ons partnerschap stoelt op een solide basis met Volkswagen's PowerCo en Umicore, als belangrijke spelers in de transitie naar elektrische mobiliteit. IONWAY zal ongetwijfeld uitgroeien tot een industriële referentie in elektrische mobiliteit, die innovatie een boost geeft, honderden hooggekwalificeerde banen creëert en de energietransitie mogelijk maakt."

PowerCo CPO Jörg Teichmann: "Met IONWAY bereikt PowerCo een nieuwe mijlpaal in onze strategie om de toeleveringsketen van batterijen verticaal te integreren. Samen met onze vertrouwde partner Umicore kopen we onze eigen belangrijke celproductiematerialen tegen aanvaardbare prijzen. Dankzij deze beveiligde toevoer kan PowerCo de komende jaren batterijcellen leveren aan de Volkswagen Groep op een kost competitieve manier, waardoor diens merken aantrekkelijke, betaalbare EV's kunnen aanbieden aan zijn klanten."

Thomas Jansseune, CEO van IONWAY: "De oprichting van IONWAY is een sterk signaal voor de verdere ontwikkeling van batterijceltechnologie in Europa. Wij geloven dat dit bedrijf belangrijke bouwstenen zal leveren die de Europese Unie helpen in het waarmaken van haar Green Deal-ambities."

Thomas Jansseune staat sinds 1 juli 2023 aan het roer van IONWAY als eerste CEO en dit na 22 jaar bij Umicore. In zijn laatste functie leidde hij de New Business Incubation van Umicore met projecten in risicokapitaal, solid-state batterijen, decarbonisatie, batterijrecyclage en waterstofelektrolyse. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor Corporate Development, bekleedde hij functies in marketing en verkoop en was hij gedelegeerd bestuurder van een edelmetaalraffinaderij. Jansseune heeft een PhD in Chemische Technologie.

CFO Achim Holzer begon bij IONWAY vanuit Volkswagen Group Technology waar hij hoofd Value Engineering & Central Purchasing Functions was. Daarvoor stond hij aan het hoofd van Value Engineering bij AUDI. Holzer heeft een doctoraat in economie van de Universiteit van Passau.

IONWAY – naam en logo uitgelegd

IONWAY belichaamt de pioniersgeest en neemt het voortouw in de overgang naar schone elektrische mobiliteit en een toekomst zonder uitstoot. 

De voorsprong van IONWAY ligt in het unieke voordeel dat het de steun heeft van Umicore en Volkswagen's PowerCo, bedrijven met een gerenommeerde staat van dienst in batterijmaterialen voor elektrische voertuigen, in de auto-industrie en in autobatterijen.

In het logo symboliseren de verbindende cirkels in de kleine hoofdletter "i" het nauwe partnerschap en de band tussen Umicore en PowerCo om de batterijsector voor elektrische voertuigen vorm te geven in een snel evoluerende markt. De tagline van het logo "Synergy for Energy" verduidelijkt de rol van IONWAY in de energietransitie. De gezamenlijke inspanningen zullen een enorme invloed hebben en deze tagline geeft het hogere doel van de JV weer.  http://www.ionway.com /

Over Umicore

Umicore is een toonaangevende circulaire materiaaltechnologiegroep. Ze legt zich toe op toepassingsgebieden waar haar expertise rond materiaalkunde, scheikunde en metallurgie een verschil maakt.

De activiteiten zijn opgedeeld in drie business groups: Catalysis, Energy & Surface Technologies en Recycling. Elke business group is onderverdeeld in marktgerichte business units, die technologisch geavanceerde materialen en oplossingen bieden die essentieel zijn voor het dagelijks leven.   

Umicore haalt het merendeel van haar inkomsten uit materialen voor schone mobiliteit en uit recyclage en investeert het grootste deel van haar R&D ook opnieuw in die domeinen. De allesoverheersende doelstelling van Umicore is om duurzame waarde te creëren. Dat doel is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te produceren en te recycleren en zo haar missie te verwezenlijken: materialen voor een beter leven.  

De industriële, commerciële en O&O-activiteiten van Umicore zijn verspreid over de hele wereld om optimaal te kunnen voldoen aan de behoeften van haar internationale klanten. De Groep heeft in 2022 (metaal niet inbegrepen) een inkomen van € 4,2 miljard gegenereerd (omzet van € 25,4 miljard) en heeft op dit moment meer dan 11.000 mensen in dienst."  Foto Umicore Olen

Watertorenstraat 33, Olen, België

Umicore Olen

Deel dit artikel