Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Umicore huldigt Europa's eerste gigafabriek voor batterijmaterialen in

Umicore Olen

Vandaag vindt in Nysa, Polen, de inauguratie van Umicore’s koolstofneutrale fabriek voor kathode-actieve materialen voor elektrische voertuigen (EV) plaats.

Umicore is hiermee het eerste bedrijf in Europa met een volledige circulaire en duurzame waardeketen voor batterijmaterialen. De gigafabriek zal batterijmaterialen leveren aan Umicore's klanten in de auto- en batterijcellenindustrie in Europa en is een belangrijke stap in het verwezenlijken van de ambitie van de Europese Unie om te beschikken over een eigen batterij-ecosysteem, dat zowel duurzaam als concurrerend is op wereldschaal.

"We zijn bijzonder trots om Europa's allereerste gigafabriek voor kathode-actieve materialen te openen. De koolstofneutrale fabriek van Umicore hier in Nysa is een ware stimulator en versneller van de e-mobiliteitstransformatie in de Europese Unie," zei Mathias Miedreich, CEO van Umicore.

"Met deze gigafabriek neemt Umicore het voortouw op het gebied van batterijmaterialen in Europa en biedt ze de belangrijkste ingrediënten voor een verantwoorde en duurzame waardeketen voor elektrisch vervoer. De ultramoderne product- en procestechnologieën vullen onze metaalraffinage en productie van kathodeprecursoren in Finland aan, evenals onze O&O van wereldklasse en baanbrekende batterijrecyclageactiviteiten in België. Al deze elementen samen onderstrepen dat wij voor onze klanten een betrouwbare transformatiepartner zijn, die hen lokaal ondersteunt in hun versnellingstraject naar duurzame elektrische mobiliteit."

De jaarlijkse productiecapaciteit van Nysa zal 20 GWh bereiken tegen het eind van 2023 en 40 GWh in 2024, met het potentieel om in de tweede helft van het decennium te groeien tot meer dan 200 GWh, of 3 miljoen EV's. Deze groei maakt deel uit van Umicore’s ambitie om tegen 2030 haar wereldwijde capaciteit te verhogen tot meer dan 400 GWh en strategie om op drie continenten volledig geïntegreerde regionale waardeketens voor batterijmaterialen te creëren. Umicore plant daartoe de bouw van een fabriek voor precursoren en actieve kathodematerialen in Canada en de uitbreiding van haar bestaande capaciteit in Azië.

De fabriek in Nysa wordt volledig aangedreven door hernieuwbare elektriciteit van een nabijgelegen onshore windmolenpark, en maakt daarmee de koolstofneutrale groeiambities van Umicore mogelijk.

De bouw begon in 2019 en de productie startte in juli van dit jaar. Momenteel stelt Umicore in Nysa ongeveer 240 mensen tewerk. Hun aantal zal naar verwacht stijgen tot 400 tegen eind 2023, samen met de toekomstige capaciteitsuitbreiding van de fabriek.'  Foto NNieuws.

Umicore Olen

Deel dit artikel